De ensamkommande ungdomarna vill inte flytta till Hudiksvall.

Tvångsflyttas av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

En del socialtjänster utövar krigföring mot ensamkommande barn och deras gode män när barnen ska omplaceras till anvisningskommuner utanför länet. Det menar Peter Marinko vid Nätverket för gode män i Uppland.

Runtom i länet bor ensamkommande barn och ungdomar på boenden som de placerats ut på när det inte funnits plats i de kommuner som barnen ursprungligen anvisades till. Allt eftersom anvisningskommunerna skapar nya platser, vill de hämta de barn som placerats ut i andra kommuner.

– Vi har barn som börjar rota sig och så kommer ett besked nästan som en blixt från klar himmel – nu ska barnet imorgon sättas på tåget och fara någonstans. Ingen förvarning, ingen utredning, inga beslut. Det är nästan tyranni som en del socialtjänster har utövat, säger Peter Marinko, sammankallande i Nätverket för gode män i Uppland.

Ensamkommande tvångsflyttas

Informationsarbetet kritiseras

Enligt nätverket är många kommuners tillvägagångssätt under all kritik. Enligt dem så får de drabbade för lite information för sent. Oftast när personerna redan rotat sig. Peter Marinko är sammankallande i Nätverket för gode män i Uppland, som 315 av Upplands runt 500 gode män är anslutna till. Genom nätverket har han fått signaler om omplaceringar som inte sköts som de ska.

– Jag kan inte åka till Hudiksvall, för att jag har familjen i Grillby. Alla är familjen, alla pojkar och personal, säger Razik Rahimi, boende i Grillby.

Försök har gjorts för att hämta de nio ungdomarna i Grillby som Hudiksvalls kommun nu vill flytta över länsgränsen. Men ingen följde med i bilarna som kom. Och på fredag ska man göra ett nytt försök att hämta dem.

– När jag är i Enköping, är jag glad. Jag åker inte till Hudiksvall, säger Mojib Rahman.

Boendet utanför Enköping är pojkarnas första hem i Sverige. Här har de nu bott i fem månader och här vill de stanna.

Beslutet ifrågasatts

Marcus Strågefors, som är delägare i boendet, säger att man trots en nära kontakt med Hudiksvalls kommun inte fått några indikationer på att en flytt var på gång.

LÄS MER: Socialtjänstens agerande upprör

– Och sen så smack small den här bomben ner och då var det helt plötsligt att nu ska de härifrån och vi får inte tag i någon, vet inte vad som händer i stort sett.

Förra måndagen, då pojkarna valde att inte åka till Hudiksvall, slutade kommunen att betala för deras boende.

Det framgår i mejlkonversationer som SVT Nyheter Uppsala tagit del av.

Kommunen slår ifrån sig

Men Pia Andersson, socialchef i Hudiksvall, säger att hon är säker på att barnens gode män varit medvetna om att en flytt skulle bli aktuell. Trots att beslutet togs bara för en dryg vecka sedan. Hon säger också att man hela tiden haft en dialog med de gode männen och med barnen.

– Någonstans i kedjan har det uppenbarligen brustit eftersom barnen inte har vetat om det här men var det har brustit det kan jag tyvärr inte svara på nu, säger hon.

En socialsekreterare från Hudiksvall skriver dessutom till en av pojkarnas gode män, att det på sikt kan bli aktuellt att omhänderta barnen enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Det låter ju väldigt väldigt drastiskt, och det jag känner till det är ju att socialsekreterare och ansvariga handläggare hela tiden har en dialog med gode män och med barnen. Inte att man på något sätt svälter ut dem, utan man har en dialog med dem och deras gode män, säger Pia Andersson.

Vill få dem till Hudik

Enligt Pia Andersson är man angelägna om att de barn som anvisats dit också kommer just till Hudiksvall och förhoppningsvis skapar sina liv där.

Men Marcus Strågefors anser att Hudiksvalls kommun borde ha agerat annorlunda, först och främst genom ett beslut i ett tidigare skede.

– Och sen då ta oss upp dit, så pojkarna får kolla runt hur det ser ut. Inte bara att nu flyttar ni, nu kommer ni åka upp dit.

17-åriga Mojib, som drömmer om att bli tandläkare, övar flitigt på svenska glosor som han satt upp på en lapp ovanför sin säng.

– Jag går i skolan, jag går till biblioteket, jag går till gymmet i Enköping. Jag gillar det här. Jag gillar alla pojkar som bor här, det är hemma. Jag har glädje här, bara här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet