Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör handlaren Jari Aalto om hur butiken i Östra Uppsala behöver ställa om. ”Vi skulle behöva få fram fler artiklar själva.” Foto: Kristian Östlund/SVT

Mathandlarens butik i Uppsala kan bli beredskapsbutik

Publicerad

Om det skulle uppstå ett krig eller en kris i Sverige måste det finnas gott om mat och vatten. Därför förbereds strategiskt utvalda matbutiker som ska finnas för invånarna i Uppsala vid en kris. På Heidenstams torg finns en matbutik som är redo att ställa om till en beredskapsbutik.

– Vi gör allt vi kan för att vara maximalt förberedda, säger handlaren Jari Aalto.

Nu arbetar butiken på Heidenstams torg i Östra Uppsala med att förbereda sig för om den butiken skulle bli utvald att bli en beredskapsbutik. Det första som behövs ses över om det skulle bli aktuellt är personalfrågan.

– Vi får se över bemanning och förstärka så att vi har en god bemanning och beredskap att ta hand om våra kunder, säger Jari Aalto.

Behövs en starkare produktion i Sverige

Det finns en utmaning med produktionskedjan som måste fungera även i ett krig eller vid en kris. Han pekar på vikten av att flödet fungerar för att kunna fylla på i hyllorna. Där infrastrukturen har en viktig roll.

När det kommer till den inhemska produktionen så behöver vi bli bättre menar Jari Aalto för att kunna klara oss stabilt vid krig eller kris.

– Vi skulle behöva få fram fler artiklar själva.

Många utmaningar

Uppsala kommun arbetar på flera fronter och har en god dialog med handlarna menar Erik Pelling (S) som är ordförande i kommunstyrelsen. Det finns också en del utmaningar.

– Vi har en kapacitet men det är mycket kvar som behöver göras, säger Erik Pelling (S).

Hör Jari i klippet om stora utmaningen med elen – ”Idag klarar vi oss någon timme”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Lena Lind från Livsmedelsverket berätta om en beredskapsbutik och när de kan finnas på plats. Foto: Kristian Östlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.