Svensken Markus Blom befann sig tio minuter ifrån den misstänkta terrorattacken i Barcelona på torsdagen. Foto: SVT Grafik

Uppsalabo hamnade mitt i tumultet

Publicerad

Svenske Markus befann sig tio minuter ifrån den misstänkta terrorattacken i Barcelona på torsdagskvällen. – Det är chockerande såklart. Man fattar inte vad som har hänt, säger han.

Ett tiotal personer uppges ha dött, och flera är skadade, sedan en skåpbil kört in i flera människor på en gågata i centrala Barcelona. Spansk polis utreder händelsen som en terrorattack.

Svensken Markus Blom från Uppsala är i Barcelona på semester tillsammans med sin flickvän. Plötsligt förvandlades semesterresan till en kaosartad stämning.

LÄS MER: Flera döda – skåpbil kördes in i folkmassa i Barcelona

Avstängda gator och cirkulerande helikoptrar

De var på väg från stranden när tumultet skedde.

– Vi hade varit och badat och skulle stanna på ett fik när en massa polisbilar åkte förbi, typ 7-8 stycken, så vi undrade vad som hade hänt. Sen hörde flera kompisar av sig exakt samtidigt och frågade hur vi mådde och då förstod vi, säger Markus Blom.

LÄS MER: Anton från Knivsta: ”Det är kaos – jag mötte poliser som kom rusande”

”Chockerande”

Poliser stängde av gatorna som fylldes av stressade människor som nåddes av nyheten på tv-apparater i butiker och restauranger.

– Flera polishelikoptrar cirkulerar ovanför, säger Markus Blom som kunde ta sig hem till den lägenhet där han bor med sina vänner.

– Det är chockerande så klart. Man fattar inte vad som har hänt. Men vi mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.