Flera personer har blivit påkörda i centrala Barcelona. Spanska polisen behandlar händelsen som en terrorattack. 13 har bekräftats döda och över 50 har skadats. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

13 döda och 100 skadade – men dödssiffran väntas stiga

Publicerad

En skåpbil körde in i en folkmassa på gågatan La Rambla i centrala Barcelona. Minst tretton personer bekräftas döda och ett hundratal har skadats, enligt spanska myndigheter. Två personer har gripits misstänkta för dådet, som polisen betraktar som en terrorattack.

SVT rapporterade · Skåpbil har kört in i folkmassa i Barcelona

  • Vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen körde en vit skåpbil upp på trottoaren och in i fotgängarna på den folktäta gågatan La Rambla i Barcelona, Spanien. Minst 14 personer har dödats och omkring 130 skadats. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt terrordåd. 
  • Åtta timmar senare, under natten till fredag, avvärjde polisen en ny attack i staden Cambrils, söder om Barcelona. Fem misstänkta terrorister försökte även där att köra in en bil i en folkmassa på strandpromenaden. Polisen sköt ihjäl fyra av männen på plats, den femte avled senare av sina skador. De bombbälten som männen ska ha haft på sig, visade sig senare vara falska.
  • Fyra personer har gripits, misstänkta för iblandning i de båda dåden.
  • Inga svenskar uppges ha skadats i attackerna.
Då händelseutvecklingen har börjat gå in i ett lugnare tempo avrundar vi nu denna direktrapportering för tillfället. Vi fortsätter dock självklart bevakningen på svtnyheter.se, och återupptar såklart denna direktrapportering vid plötslig nyhetsutveckling. Tack för att ni har följt oss hittills!
17.53
SVT Nyheter direktrapporterar med anledning av den pågående händelsen i Barcelona, där en skåpbil har kört in i fotgängare på gågatan Las Ramblas.
17.55
Två beväpnade män har tagit sig in i en restaurang i staden strax efter att skåpbilen kört in på gågatan, rapporterar lokala medier enligt nyhetsbyrån Reuters.
17.56

Polisen i Barcelona säger att de utgår från att det rör sig om en misstänkt terrorattack efter att ett fordon körde in i människor på Las Rambla i Barcelona.
 
18.01
Minst en person har dött och 20 personer skadats i påkörningen, skriver den spanska tidningen El Pais.
18.03
Enligt poliskällor till tidningen El Pais ska ett pass, tillhörande en spansk medborgare, ha hittats i den övergivna skåpbilen.
18.08
Ambulanspersonal arbetar just nu febrilt med att ta hand om de skadade vid platsen, enligt premiärminister Mariano Rajoy, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
18.12
Las Rambla, eller "Ramblan" som den kallas är ett turistmål och en populär gågata, eller boulevard, i den spanska staden Barcelona.
18.12
Flera personer har dödats och omkring 20 skadats i det misstänkta terrordådet i Barcelona, skriver La Vanguardia, rapporterar TT.

Det var strax efter klockan 17 som en vit skåpbil körde in i flera människor på gågatan La Rambla i centrala Barcelona. Enligt vittnen ska bilen kört cirka 600 meter i zick-zack längs gatan och sedan stannat till vid Mirós mosaikkonstverk.

Berfin Altun från Falun befann sig på gågatan precis innan skåpbilen körde in i folkmassan.
– Vi såg människor springa utanför och då förstod vi att någonting hade hänt. Folk sprang och skrek, säger Berfin Altun.

Lokala myndigheter bekräftade senare att minst tretton personer dödats och ett 80-tal skadats i attacken. I en presskonferens under torsdagskvällen meddelade Joaquim Form från det Katalanska inrikesministeriet att hundratalet personer var skadade och att dödssiffran väntas stiga.

Behandlade händelsen som terrorattentat

En skåpbil påträffades vid attentatsplatsen och en person uppgavs ha flytt därifrån till fots, enligt poliskällor till tidningen El País.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att minst en person skulle ha barrikaderat sig på en bar i området Raval i närheten av La Rambla. Polisen i Katalonien dementerade dock uppgifterna på sitt Twitterkonto senare under kvällen.

Två personer gripna

Två personer ska ha gripits under kvällen dock ska ingen av de gripna ska vara föraren av skåpbilen, uppgav polisen under en presskonferens på torsdagskvällen. De gripna männen är av Marockansk, respektive Spansk nationalitet. Föraren av skåpbilen är alltså fortfarande på fri fot.

Polisen meddelade tidigt att de behandlade händelsen på La Rambla som en terrorattack, däremot kunde de inte bekräfta att motivet till händelsen var terrorism, rapporterar Reuters.

Ytterligare en person ska ha dött i samband med en skottlossning med polis utanför Barcelona, då föraren inte stannat vid en vägkontroll, uppger polisen vid en presskonferens. Enligt medieuppgifter ska det varit en av de misstänkta gärningsmännen som skjutits till döds, något som polisen under en presskonferens på torsdagskvällen, inte kunde bekräfta då de inte ser att händelsen har någon koppling till attacken på Las Ramblas.

Kan ha koppling till explosion

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, natten mot torsdagen, rapporterar nyhetsbyråer och spanska medier. En person dödades i explosionen och flera skadades.

IS tar på sig attacken

Motivet till dådet är oklart. Likaså vilka som ligger bakom attacken. Strax efter klockan 21.00 sade sig terrororganisationen IS ligga bakom den dödliga skåpbilsattacken, rapporterade Reuters med hänvisning till Amaq News Agency.

Eventuellt flera bilar

Enligt spanska medier ska minst två skåpbilar ha varit inblandad i attentatet. En bil påträffades vid attentatsplatsen, den andra bilen ska ha hittats i Staden Vic, cirka sju mil från Barcelona. 

Ingen indikation på att svenskar har drabbats

Utrikesdepartementet (UD) har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.

Foto: SVT Grafik

– Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD.

En av Barcelonas mest turisttäta gator

Stora delar av lokaltrafiken har ställts in. Restauranger och affärer i centrala Barcelona har stängts.

Enligt Barcelonas borgmästare, Ada Colau, kommer staden att hålla en tyst minut vid lunchtid på fredagen.

Texten uppdateras

Fakta: La Rambla

Visa

La Rambla i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.

Ordet ”rambla” står för boulevard eller aveny.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet