Foto: TT

Terror stoppar inte svenskarnas resande

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas reslust har inte dämpats av de senaste terrordåden. Och det är helt naturligt, anser psykologen och psykoterapeuten Lisa Clefberg.

– Människan är anpassningsbar, säger hon.

En rad terrorattentat har inträffat i europeiska storstäder de senaste åren. Resebyrån Ticket har gått igenom statistik för att se hur dåden påverkat lusten att resa dit.

Efter attackerna i Paris i januari 2015 och i november samma år märktes en tydlig nedgång av bokningarna till den franska huvudstaden.

Terrordådet i Barcelona

– Bokningarna gick ner väldigt kraftigt. Det höll i sig i uppåt två månader efter båda dåden, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig vid Ticket.

Ingen minskning

Även veckan efter terrordådet på strandpromenaden i franska Nice förra sommaren sjönk antalet bokningar ordentligt, men det återhämtade sig snabbt. Två veckor efter attacken låg de på högre nivåer än före attentatet, enligt Ticket.

LÄS MER: Terrordåden som skakat Europa

Och attentaten i exempelvis i London i juni eller i Barcelona den 17 augusti i år ledde inte till någon minskning av bokningarna till de resmålen.

Katarina Daniels säger att människor inser att risken för att drabbas av en terrorattack är mycket liten.

Är naturligt

Psykologen och psykoterapeuten Lisa Clefberg anser att det är naturligt att attentaten inte längre har någon större påverkan på svenskarnas reslust.

– Man vänjer sig vid oro, man vänjer sig vid rädsla. Nu har man vant sig vid att det här är någonting man måste ta med i beräkningen när man planerar en resa, att någonting skulle kunna hända.

LÄS MER: Terrordådet i Barcelona

– Jag tror också att det är så att man blir lite obstinat och bestämmer sig för att göra det man har planerat. Man vill inte låta galningar eller terrorister styra ens liv.

Lisa Clefberg säger att rent hypotetiskt kan det vara så att människor har börjat se att några av de senaste dåden kan följa ett mönster eftersom de påminner om varandra.

– Forskningen visar, att känner vi att vi kan förutsäga vissa saker så blir vi mindre rädda.

Fakta: Några av terrordåden i år

  • Augusti, Spanien. 15 personer dödades i Barcelona och Cambrils. I Barcelona mejade en skåpbil ner människor längs Las Ramblas.
  • Juni, Storbritannien. Åtta personer dödades i London. En skåpbil körde först på människor på London Bridge. Därefter började tre män attackera människor med knivar.
  • Maj, Storbritannien. 22 personer dödades i Manchester i ett bombdåd i samband med en konsert med den amerikanska popstjärnan Ariana Grande.
  • April, Sverige. Fem personer dödades i Stockholm när en lastbil kör över människor på Drottninggatan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet