Mannen greps tidigt på fredagen i Vinaròs, en ort längs kusten i norra Valencia, dryga 20 mil sydväst om Barcelona. Foto: TT

Ytterligare en gripen för Barcelona-dåd

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits för inblandning i Barcelona-dådet förra månaden, uppger spanska inrikesministern, rapporterar AP. Mannen uppges vara en 24-årig marockansk medborgare, med nära kopplingar till de terrorister som genomförde de blodiga dåden i Barcelona och Cambrils.

En 24-årig man har gripits för inblandning i de terrorattentat som skakade spanska Barcelona i augusti, uppger Spaniens inrikesminister.

Mannen greps tidigt på fredagen i Vinaròs, en ort längs kusten i norra Valencia, dryga 20 mil sydväst om Barcelona. Mannen uppges vara marockansk medborgare, bosatt i Spanien.

Terrordådet i Barcelona

”Den gripne hade en nära relation med flera av terroristerna som deltog i attentaten”, uppger det spanska inrikesdepartementet i ett pressutskick.

Ska ha samlat in bombmaterial

Polis misstänker att 24-åringen spelade en roll i terrorcellens insamlande av material för tillverkning av sprängladdningar. Spansk polis har tidigare uppgett att man misstänker att terroristerna planerade ett större sprängdåd i Barcelona.

Dagen före dåden exploderade dock gruppens sprängladdningar av misstag och raserade ett hus i staden Alcanar som cellen använde som bas. Terrorcellens ledare uppges ha dött i explosionen.

Fyra gripna sedan tidigare

Sex övriga medlemmar ur cellen dödades av polis under attentaten, och ytterligare fyra personer har sedan tidigare gripits för inblandning.

Tretton människor mördades och hundratals skadades i attentatet på det centrala stråket La Rambla i Barcelona, och ytterligare två i en uppföljande attack i den sydligare orten Cambrils.

LÄS MER: Detta vet vi om terrorattacken i Barcelona

LÄS MER: Två gripna i Marocko – kan ha kopplingar till dådet i Barcelona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet