Barin Sida, Ariana Jallow, pedagogen Johanna Pettersson, Minéa Axelsson och Leila Putes. Foto: SVT

Uppsalaförskolan som är bäst i landet

Uppdaterad
Publicerad

När samtliga kommunala förskolor i 50 av landets kommuner utvärderats visar det sig att Von Bahrs förskola i Uppsala kammat hem allra flest poäng.

– Som omdöme fick vi höra att vår förskola är kärleksfull och trygg, samt att det råder lugn och ro, berättar förskolläraren och utvecklingsgruppledaren Malin Nilsson.

”Otroligt engagerad personal”

Det är i Qualis kvalitetssäkring som Von Bahrs förskola fått högst poäng av samtliga förskolor som deltog. Av landets 290 kommuner deltar 50 i utvärderingen av sina kommunala förskolor.

Rapporterna baseras till stor del på enkätsvar från medarbetare, ledning, barn och föräldrar.

– Jag tror att resultatet har att göra med att vi under flera år har genomfört ett gediget kvalitetsarbete och att vi har otroligt engagerad personal, vilket spiller över på barn och föräldrar, säger biträdande förskolechef Gunilla Andersson.

Störst i kommunen

Att Von Bahrs förskola beskrivs som lugn kan ses som särskilt imponerande eftersom det är Uppsala kommuns största.

– Vi har 210 barn på 13 avdelningar. Att vi är en så stor förskola betyder att vi har mycket resurser bland personalen. Till exempel är många tvåspråkiga.

Och det är bra eftersom hela 70 procent av barnen har ett annat modersmål än svenska. Totalt pratar de 24 olika språk.

– Vi ser det som en stor resurs och på vår förskola får man möta många olika kulturer, säger Gunilla Andersson.

– Vi jobbar på temat mitt möte med världen, och för det arbetet har vi väldigt bra förutsättningar, konstaterar Malin Nilsson.

Fest för att fira

I förra veckan ordnade förskolan en fest för personal, barn och föräldrar för att fira den höga poängen de fick i kvalitetsmätningen.

– Vi hade både konfettikanon och såpbubblemaskin. Det var en jättekul fest för alla är så stolta, berättar Akå Sjöberg som även hon är förskollärare och utvecklingsgruppledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.