Ia Ojala och Margareta Magnusson utanför gymnasieförvaltningrn innan de lämnar in namnunderskrifterna. Foto: SVT

767 personer kräver ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14.00 idag lämnar före detta lärare på estetprogrammet på gymnasiesärskolan i Karlstad in en namninsamling till gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M). Insamlingen är en protest mot nämndens beslut att lägga ner estetprogrammet på gymnasiesärskolan i Karlstad.

Ia Ojala har tidigare arbetat som lärare på estetprogrammet på gymnasiesärskolan, och det är hon som har startat protestlistan på internet. I beskrivningen på namninsamlingen står det: ”Vi kräver att en ny utredning görs av en extern samt objektiv utredare. Fram tills att en ny utredning gjorts och presenterats kräver vi att Estetiska Verksamheter får fortsätta sin verksamhet med elevintag läsåret 2017/2018.”

På måndagsförmiddagen, några timmar innan namnlistan ska lämnas till kommunen, är det 767 personer som har skrivit under.

Nedläggning av estetprogrammet

– Det är jätteroligt, verkligen. Jag tycker att det är viktigt att folk reagerar och förstår att det är viktigt att kämpa för allas rätt till vår utbildning, säger Ia Ojala.

– I och med att politikerna har fattat det här beslutet har de ju tagit bort den möjligheten, säger hon.

Ia Ojala och Margareta Magnusson Foto: SVT

Läs mer: SVT granskar: Finns praktikplatser till estetelever

När gymnasienämnden fattade beslut att lägga ner estetprogrammet menade de att det var med elevernas bästa i blicken. Nämndens ordförande Daniel Berghel (M) uppgav att anledningen är att det dels är omöjligt att hitta praktikplatser till eleverna, och dels att det inte går att få arbete inom den estetiska branschen.

Förra veckan kunde SVT Nyheter Värmland berätta att det visst finns en vilja bland kulturaktörer i länet att ordna praktikplatser åt esteteleverna på särskolegymnasiet, tvärtemot vad utredningen om estetprogrammet kommit fram till. Vi kunde också visa att det inte finns stöd i skollagen för att lägga ner ett gymnasieprogram på grund av att för få kommer ut i arbete efteråt.

Hoppas att det blir en ögonöppnare”

Vad hoppas du att den här namninsamlingen ska få för effekt?

– Jag hoppas att det blir en ögonöppnare, så att de inser att det här är viktigt. Man kan inte bara lägga ner ett program på det här sättet. Folk reagerar och tycker att det är fel, säger Ia Ojala.

– Jag vill att de ska ompröva det här. Det är inte okej. Alla ska ha en valmöjlighet och nu tas det bort ett program som är den enda i sitt slag i Värmland. Det är befängt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet