Ann stickar couture

Uppdaterad
Publicerad

Ann Bonander Looft från Degerfors har stickat sig in i modevärlden.

Hobbyn hemma i Degerfors har blivit design i Stockholm.

– Ofta är det något som startar det, något jag har sett. Det kan vara på ett galleri. För ett tag sen var jag på ett galleri och såg en text med arabiska bokstäver, pytte pyttesmått. Det såg ut som spets. Då fick jag lust att sticka spets, så kan det gå, säger Ann Bonander Looft.

Mönsterlöst

Det finns aldrig några mönster till tröjorna, bara en idé inne i Ann Bonander Loofts huvud och sen kör hon. Designen är en mix mellan barock, jugend, 30-tal och 70-tal.

– Det är det jag tycker är snyggt, jag blandar självklart med det moderna. Det går aldrig att upprepa något, jag hoppas att jag drar in nutid i det också, säger Ann Bonander Looft.

Startade tidigt

Den första tröjan stickade Ann som 11-åring hemma i Degerfors. Och trots många år i Stockholm är Degerfors hemma, där hon hälsar på föräldrarna.

– På den tiden när jag växte upp, på 60- och 70-talet, blomsterade Degerfors. Det var en bra uppväxt tycker jag.

Erkänd kostymör

Stickningen är egentligen mer ett sidoprojekt, Ann har de senaste 20 åren jobbat med att göra kostymer åt teatern. I kulturvärlden är hon en erkänd kostymör som jobbat bland annat med Lars Norén. Idag har hon möte med regissören Stefan Larsson där hon ska göra kostymer till Medea.

– På måndag har vi kollationering, då träffas alla som ska jobba med pjäsen och läser den. Sen visar jag skisser och berättar hur jag tänker. Sen börjar de repetera och jag börjar mitt jobb med kostymerna.

Många timmar

Det måste vara fina garner med hög kvalité när Ann stickar. Och precis som många designkläder så kostar det om det smakar

– Det tar väldigt lång tid att sticka en tröja. Min signumtröja tar 70 timmar och sen är det montering. Då kan man själv räkna ut vad timpenningen är. Det är mycket pengar men det är inte dyrt, säger hon.

Annat yrkesval

Än vill hon inte satsa helhjärtat på stickningen – jobbet med teaterkostymer är för roligt. Men det hade kunnat bli en helt annan yrkesbana för Ann Bonander Looft.

– Jag är väldigt intresserad av allt som har med operationer att göra, på tv. Jag kan tänka mig, eftersom jag är bra med mina händer, jag skulle varit en bra kirurg. Ja kanske, säger Ann Bonander Looft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.