Avdrag på lön för bil

Publicerad

Kommunalrådet i Torsby, Ann-Katrin Järåsen (S), tänker göra löneavdrag för sin förmånsbil.

Det framkom på kommunfullmäktigemötet i Sysslebäck i går kväll. Samtidigt beslutade politikerna att höja kommunalrådets lön med 2 000 kronor i månaden till 50 100 kronor. Men politikerna var inte eniga om löneökningen.

Ann-Katrin Järåsen säger till SVT Nyheter att när kommunledningen klarat ut de frågor som revisorerna har kring förmånsbilarna kommer hon att göra avdrag på sin lön motsvarande förmånsvärdet på bilen.

Torsby förmåner

– Om man tittar på den lönenivå som är idag kommer den att sänkas med värdet av en förmånsbil. Naturligtvis, säger hon.

Idag är förmånsvärdet för hennes bil, som ligger till grund för beskattning, 3933 kronor i månaden.

Trots det röstade de politiska oppositionen mot att kommunalrådet ska få högre lön.

– Jag tycker det är rimligt att vi avstår från arvodeshöjningar med den ekonomiska situation vi har, sa till exempel moderaternas gruppledare Gustav Olsson.

Men en omröstning bland politikerna slutade 18-12 för högre arvode för kommunalrådet.

Den motion som lämnats till kommunfullmäktige av politiske vilden Per Olov Olsen om att omedelbart ogiltigförklara tidigare beslut om de åtta omdiskuterade förmånsbilarna, som bland andra ett antal chefer har, fick inget gehör på fullmäktigemötet.

– Det är inte möjligt att ta det här beslutet nu. Det strider mot kommunallagen. Det finns beredningsplikt, sa kommunfullmäktiges ordförande Eva Lena Gustavsson (S).

Mötet bestämde istället att skicka motionen att beredas i kommunstyrelsen.

Också den gemensamma motion från Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att riva upp förmånsprogrammet som lämnats till fullmäktige ska nu beredas av kommunledningen.

Fortsättning lär följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby förmåner

Mer i ämnet