Kräver att förmånerna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna lämnar en gemensam motion om att omedelbart riva upp förmånsprogrammet i Torsby.

Som vi berättat tidigare handlar det bland annat om förmånsbilar till kommunala chefer och nyckelpersoner. Efter SVT Nyheter Värmlands granskning har förmånerna kritiserats starkt och nu kommer det alltså in en gemensam motion från tre partier som inte alls har någon tradition att samarbeta.

– Hela det här förmånspaketet är orimligt och ogenomtänkt, säger Birgitta Karstensson (MP).

Torsby förmåner

I motionen till Torsby kommunfullmäktige kräver de tre partierna att personalförmånerna som det beslutades om för ett år sedan upphävs. Det är bland annat förmånsbilar som åtta tjänstemän – de flesta chefer – och kommunalrådet erhållit. Dessutom ska en stanna-kvar-försäkring införas, enligt beslutet i kommunstyrelsen. Något som ger den som har försäkringen rätt till en slags bonus om han eller hon jobbar kvar i kommunen i tre, fyra eller fem år. Några sådana avtal har ännu inte tecknats.

De tre partiierna skriver i sin motion att det uppstått fler frågor än svar efter Torsby kommunstyrelses beslut om personalförmåner.

I motionen föreslår de tre partierna att frågan om Torsby kommuns attraktivitet ska utarbetas i fullmäktigeberedning och att frågan om personalförmåner tas upp i fullmäktige.

I motionen finns också ett krav på att om personalförmåner betalats ut felaktigt ska det återbetalas till kommunen.

– Jag kan ju känna mig förvånad eftersom det var en enig kommunstyrelse där Moderaterna och Vänsterpartiet var med när beslutet om förmånerna togs. Men jag noterar att de har ändrat sig, säger kommunalrådet Ann-Kristin Järåsen (S).

Socialdemokraterna står dock fast vid beslutet om det omdiskuterade förmånsprogrammet.

– Nej, vi har inte ändrat oss, säger Järåsen.

Motionen kommer troligtvis att tas upp på kommunfullmäktigemötet som hålls i Sysslebäck nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby förmåner

Mer i ämnet