Studenter köper lägenheter – trissar upp priserna

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar terminen på Karlstads universitet. Hundratals studenter saknar bostad. Och det bidrar till att priserna på små bostadsrätter skjuter i höjden. I vissa fall med 100 procent.

Det har blivit dyrt med bostadsrätter i Karlstad. Särskilt små, centrala ettor har blivit högvilt. Priset för centrala ettor börjar nosa på miljongränsen, Ibland mer.

– Tittar man tillbaka två år tillbaka i tiden så har sådana här lägenheter kanske gått upp med 25 procent, säger Therese Djus, fastighetsmäklare i Karlstad.

Bristen på studentbostäder i Karlstad

Och dyra lägenheter i centrum drar upp priserna i andra stadsdelar. Och där är utvecklingen ännu större:

– Tittar man på områden som Rud eller Gruvlyckan som ligger en bit från stan så har de haft en extrem prisuppgång just på ettor. Vi har haft vissa lägenheter som har gått upp 100 procent på ett par år.

Får flera konsekvenser

Prisuppgången hänger enligt Therese delvis ihop med studentanstormningen genom att kommunens bostadsgaranti inte har fungerat fullt ut. Bostadsbristen och de ökande priserna på bostadsrätter har fått en konsekvens till.

– Vi har föräldrar som hjälper sina ungdomar idag till stor del och belånar fastigheten som de själva äger eller pantsätter lägenheten och står som ägare själva. De senaste åren har det blivit mycket vanligare, säger Therese Djus.

Priserna kan öka ännu mer

Universitet och Karlstad har ambitionen att växa. Och Therese Djus tror inte att priserna nått toppen än.

– Jag tror inte det kan bli hur dyrt som helst men vi har fortfarande en högre efterfrågan än utbudet och det är det som gör att priserna går upp. Sen har vi ett ränteläge som är väldigt förmånligt också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på studentbostäder i Karlstad

Mer i ämnet