Karlstad rödlistas trots bostadsgaranti

Uppdaterad
Publicerad

För första gången hamnar Karlstad på röda listan när Sveriges förenade studentkårer, SFS, listar hur bostadssituationen i landets studentstäder ser ut inför höstens terminsstart.

Linnéa Granqvists har en soffa som tillfälligt hem. När hon kom in på personal- och arbetslivsprogrammet i den andra antagningen till Karlstads Universitet visade det sig att den bostadsgaranti som kommunen utlovar inte värd namnet.

– Det enda jag erbjöds var ett andrahandskontrakt i Kristnehamn, berättar Linnea Granqvist som därför istället tillfälligt bor hos en kompis.

Bristen på studentbostäder i Karlstad

Bristen blir värre för varje år

Linnéa är inte ensam i sitt sökande efter bostad. För bristen på studentbostäder och mindre lägenheter blir allt värre i Karlstad för varje år. Och nu har Karlstad trots utlovad bostadsgaranti hamnat på röda listan när Sveriges förenade studentkårer sammanställt hur bostadssituationen ser ut på univeristetsorterna.

– Vi ser allvarligt på den besvärliga bostadssituationen, säger Amanda Green ordförande för Karlstads studentkår.

Kåren vill ta bort löftet

Omkring 200 studenter står fortfarande utan bostad trots att de ansökt om bostad via bostadsgarantin. Kanske blir det bättre nästa år, för här några hundra meter från universitet bygger ett privat företag 248 nya studentlägenheter som ska stå klara till nästa års hösttermin. Men studentkåren anser ändå att kommunen bör ta bort löftet om bostadsgaranti.

– Eftersom det inte fungerar, är det ärligare att ta bort den, säger Amanda Green.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på studentbostäder i Karlstad

Mer i ämnet