Foto: Privat

Mikael startade insamling efter dödsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Brodén var bekant med mamman i familjen som omkom i branden på Romstad i Karlstad. Nu har han tillsammans med två andra startat en insamling till familjens tonårsdotter, som inte befann sig i lägenheten när det brann.

Under natten till söndag omkom två vuxna och två barn i en lägenhetsbrand på Romstad i Karlstad, som tros vara en tragisk olycka.

Två kvinnor som är barndomsvänner till mamman i familjen som omkom, har startat en insamling tillsammans med Mikael Brodén, som var bekant med mamman sedan gymnasietiden.

Lägenhetsbranden på Romstad

– Likt många andra läste jag i tidningarna på söndagsmorgonen om det som hänt och blev jätteledsen. Jag kontaktade två av hennes vänner och sa att jag gärna ville hjälpa till, och vi landade i att vi ville starta en insamling, berättar Mikael.

– Det är en katastrof på alla sätt och ofattbart att dottern blev ensam kvar.

”Egentligen spelar pengar ingen roll”

Inga pengar i världen kan ersätta en förlorad familj, men de kan kanske innebära en sak mindre att oroa sig för, tänker Mikael Brodén.

–  Vi kan inte få människor tillbaka och egentligen spelar pengar ingen roll, det hjälper inte mot det som är viktigt, men det kan ta bort andra problem runtomkring. Så småningom kommer en verklighet och den ska också hanteras. Kanske kan de här pengarna till exempel gå till körkort eller andra saker livet så småningom kräver.

Läs mer: Det blir något särskilt när det gäller barn

Via en bank startades en stiftelsetjänst, dit människor kan skänka pengar, som kommer att gå till dottern.

– Vi har varit i kontakt med familjen, som stöttar det och vet om att det sker. Nu får det gå ett tag när de får fokusera på att rå om varandra och när de orkar får de bestämma hur hon ska få pengarna – på ett konto, i fonder eller via morföräldrarna.

Över 100.000 kronor

En annan kvinna, som inte kände familjen, tog också initiativ och startade en insamling, som nu har slagits ihop med den Mikael Brodén var med och tog initiativ till. Totalt har de fått in över 100.000 kronor.

– Det värmer jättemycket. Det är synd att det krävs en sådan här fruktansvärd händelse för att kunna se hur goda människor är. Det är många som frågat hur de kan hjälpa till. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan man göra ganska mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsbranden på Romstad

Mer i ämnet