Foto: SVT

Det här är Värmlands bristyrken 2035

Uppdaterad
Publicerad

Stor brist på vårdutbildade, pedagoger och civilingenjörer. Så kommer arbetsmarknaden i Värmland att se ut 2035, i alla fall enligt en prognos Region Värmland släpper i dag.

I dag presenterade Region Värmland sin prognos för hur arbetsmarknaden i Värmland kommer att se ut år 2035. Prognosen är framtagen av Sweco, och är baserad på olika uppgifter om bland annat folkmängd och pensionsutveckling fram till 2014/2015.

– Jag vill skicka budskapet till föräldrar och ungdomar att det är avgörande att de sätter sig in i utvecklingen på arbetsmarknaden, så att de vet vilka utbildningsvägar som är värda att satsa på, säger regionråd Tomas Riste i ett pressmeddelande.

Framtidsyrken få söker

Läs mer: Stor satsning på specialistsjuksköterskor

Inom vård och omsorg kommer det att bli en stor brist, fram till 2035 förväntas tillgången på utbildade att ha minskat med 60 procent. Exempel på områden som antas få stora problem är de som behöver personal med tandsköterskeutbildning, biomedicinsk analytikerutbildning, tandläkarutbildning och specialistsjuksköterskeutbildning.

Ett annat område som kan få stora problem är skolan och förskolan. Enligt rapporten understiger antalet examinerade antalet som förväntas gå i pension, samtidigt som behovet av till exempel förskolepersonal ökar.

Läs mer: Akut lärarbrist i Värmland

Enligt rapportens prognos kommer det inte bara bli brist på yrken inom offentlig sektor, utan också på till exempel civilingenjörer inom maskin-, fordons- och farkostteknik.

– Det är avgörande att arbetsgivarna satsar på att göra de här jobben och andra bristyrken ännu mer attraktiva. Det gäller såväl privat som offentlig sektor, säger regionråd Stina Höök i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet