Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Svenneling(V) Foto: TT

Efter SVT:s avslöjande: ”Det här är i grunden väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, Håkan Svenneling från Karlstad, på SVT Nyheter Värmlands avslöjande att företagaren Lars Wingefors pekas ut som en möjlig säkerhetsrisk då hans företag har stor verksamhet i Ryssland – samtidigt som han äger fastigheter som är skyddsobjekt och hyrs av företag inom försvarsindustrin.

Håkan Svenneling (V) vill se att försvarsminister Pål Jonson bjuder in företag med säkerhetskänslig verksamhet till dialog gällande kopplingar till Ryssland.

– Det här är i grunden väldigt allvarligt, säger Svenneling, som också är suppleant i riksdagens försvarsutskott.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Han delar uppfattningen, som säkerhetsexperten Patrik Oksanen och forskaren Carl Heath, beskrev i SVT i går, att det finns en risk att ryska myndigheter pressar fram säkerhetskänsliga uppgifter som kan vara ett hot mot svensk försvarsindustri.

Kommenterar inte individer

– Ett starkt svenskt försvar kräver att känslig information inte hamnar i fel händer, säger försvarsminister Pål Jonson (M) som i övrigt uppger att han inte kommenterar enskilda individer. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsminister Pål Jonson (M) uppger i en skriftlig kommentar att han inte kommenterar enskilda individer utan pekar bara på att det är Försvarets materialverk, FMV, som är ansvarig tillsynsmyndighet.

– Ett starkt svenskt försvar kräver att känslig information inte hamnar i fel händer men om det ändå misstänks ske bör detta anmälas så snart som möjligt till ansvarig tillsynsmyndighet, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter Värmland.

I övrigt lämnar han inget svar på hur han ser på Håkan Svennelings (V) krav om att kalla företag med säkerhetskänslig verksamhet till dialog.

I videon ovan utvecklar Håkan Svenneling (V) sin syn på säkerhetsriskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Mer i ämnet