Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är ju någonting som vi måste titta på, säger kommunalrådet Tony Ring (M) om kommunens förhållande till fastighetsbolagen i riskutpekade Lars Wingefors koncern. Foto: Bengt Hedin/SVT

Karlskoga kommun hyr av spelmiljardären – utreder situationen

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans avslöjande att spelmiljardären Lars Wingefors har fastighetsaffärer i försvarsindustrin i Bofors samtidigt som han bedriver affärsverksamhet i Ryssland agerar nu Karlskoga kommun.

– Vi kommer ha kunskapsinhämtning via vår säkerhetschef, säger oppositionsrådet Ida Edström (S).

Kommunledningen i Karlskoga hade ingen kännedom om att en av de fastighetsägare de hyr lokaler av har en koppling till Ryssland – inte förrän SVT Nyheter Värmland publicerade en granskning där huvudmannen bakom de aktuella fastighetsbolagen, Lars Wingefors, pekas ut som en potentiell säkerhetsrisk. Wingefors affärer i Ryssland har också anklagats för att bidra till den ryska krigskassan.

– Det här är ju någonting som vi måste titta på, säger kommunalrådet Tony Ring (M).

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Frågan lyftes under måndagen på ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott efter att oppositionsrådet Ida Edström (S) krävt att få upp ett ärende på dagordningen. Hur kommunen kommer förhålla sig i frågan är ännu inte fastslaget.

I videon hör du hur Karlskoga kommun hanterar frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Mer i ämnet