Från gubbigast till en trio toppkvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter valet samarbetar politikerna för första gången över blockgränsen – och det är tre kvinnor som styr.

Ett år efter valet är det tre kvinnor som har makten på Hammarö.

– Det är inte så mycket prestige, säger kommunalrådet Siw Gidlöf (S).

Ett år efter valet

– Det är klart att det syns att det är en kvinnlig dominans och det ska det göra, säger Margareta Ivarsson, ordförande för Centerpartiet i kommunen.

– Det är rak kommunikation och enkelt att komma överens, säger Lillemor Larsson (V).

”Någon måste ta ansvar”

Efter valet för ett år sedan lämnade Centerpartiet den borgerliga alliansen som partiet samarbetat med tillsammans med Miljöpartiet. Istället bildades en ny majoritet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det har jag väldigt svårt att förstå att vi skulle ha svikit majoriteten. Någon måste ju ta ansvar, säger Margareta Ivarsson.

Minst antal flyktingar

Enligt Vänsterpartiets Lillemor Larsson är viktigaste frågan att komma tillrätta med bostadsbristen i kommunen. Och i går, tisdag, startade bygget av 62 hyresrätter i kommunen.

De politiska företrädarna pratar också gärna om skola och företagsklimat, betydligt tystare om flyktingmottagandet då Hammarö är bland de kommuner som tagit emot minst antal flyktingar – i hela Sverige.

– Det är pinsamt, säger Margareta Ivarsson.

– Jätteuselt av oss, säger Siw Gidlöf.

”Tänkte inte utifrån kön”

För två år sedan pekades Hammarö kommun ut som Värmlands gubbigaste kommun. Då var 15 av 17 ledamöter i den styrande alliansen män.

I dag är de tre mäktigaste kommunpolitikerna och de som lagt grunden till en politisk koalition kvinnor.

– Vi tänkte nog inte utifrån kön, vi tänkte istället hur kommer vi bäst överens om politiken. Sedan är det kanske en liten bonus om vi kan ändra på synen på Hammarö kommun, säger Lillemor Larsson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter valet

Mer i ämnet