Splittrat Sunne efter historiskt maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett historiskt maktskifte i Sunne efter valet. Men efter beslutet i kommunfullmäktige för två veckor sedan att inte öppna Rottneros skola igen är det frostiga relationer i den politiska ledningen.

Socialdemokraterna anklagas för att ha svikit sitt vallöfte.

– Vi är fruktansvärt besvikna. Socialdemokraterna hade det ju på sin valplattform och det var ju en bidragande orsak till att de fick kommunalrådsposten.

Ett år efter valet

Det säger Björn Gillberg, i kommunstyrelsen i Sunne för partiet Hela Sunne, som tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick in i ett valtekniskt samarbete med Socialdemokraterna.

Fakta saknades

Enligt kommunalrådet Tobias Eriksson (S) hade partiets företrädare som då var i opposition inte alla uppgifter och all fakta som de har nu och som motiverar att Rottneros skola är och förblir stängd.

Men Tobias Eriksson säger att han kan förstå att det finns kritiker som ser partiets vändning som ett svek.

– Jag har fått dom samtalen. Man är besviken och jag har full förståelse för det, säger han.

Skolfrågan lever

Trots år av uppslitande politiska strider, folkomröstning och kommunval lever frågan om glesbygdsskolorna i kommunen. Björn Gillberg säger att han nu ser som sitt partis uppgift att slå vakt om de byskolor som finns kvar fram till valet om tre år. Han tror att det kommer nya förslag om skolnedläggningar i Sunne.

Men kommunalrådet Tobias Eriksson lovar att inte lägga ner fler byskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter valet

Mer i ämnet