Stormigt för SD i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gjorde ett rekordval i Filipstad förra året. Men något inflytande på politiken har partiet inte haft.

Istället skakas partiet av interna strider med avhopp, politiska vildar och en tom stol.

– Det är inte värst mycket inflytande vi haft. Det har varit mycket turbulens i partiet, säger Tord Johansson, gruppledare för SD i Filipstad.

Ett år efter valet

Tre av dem som blev valda har hoppat av kommunfullmäktige, två har lämnat partiet och blivit politiska vildar och en stol har stått tom hela mandatperioden.

– Demokratiskt vet jag inte. Jag kan ju inte påverka vad andra har för förhållande i familjen. Är det så att frugan säger att nej, det här går du ur annars går jag ifrån dig så har de inte så mycket att välja på då, säger Tord Nilsson.

Blev politisk vilde

En av dem som blivit politisk vilde är Gisela Nyquist. Hon hotades att uteslutning ur partiet efter anklagelser om att hon skrivit tusentals inlägg på olika hatsajter. Men hon sitter kvar som ledamot i kommunstyrelsen i Filipstad.

– Ja, men de har ju inte ändrat uppfattning för det när det gäller det här med invandringen i Sverige. De har ju samma idéer, det är bara det en av dem råkade uttala sig helt fel om människor, säger Tord Johansson.

Inga lagda motioner

Ingen av dem som idag företräder Sverigedemokraterna har under året lagt någon motion eller interpellation eller ställt någon fråga.

– Det här är ett lärlingsår.

När kommer ni igång?

– I höst eller i alla fall till nästa år, säger Tord Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter valet

Mer i ämnet