Inlandsbanan – en av de tio mest episka tågresorna i världen enligt The Guardian. Foto: SVT

Inlandsbanan på episk topplista

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen The Guardian har listat de tio mest episka tågresorna man kan göra i världen, och med på listan finns Inlandsbanan som utgår från Kristinehamn.

Inlandsbanan som sträcker sig från Kristinehamn upp till Gällivare beskrivs av tidningen som en resa längs Sveriges ryggrad där man kan se vilda djur som renar, älgar, järvar, vargar, ja man kan till och med få en glimt av en björn.

I sällskap av spektakulära tågresor som Jungfraubahn i Schweiz, Rocky Mountain Train i Canada och resor längs bergsidor i Ecuador eller över bron Kwai är Inlandsbanan med som en av de tio mest episka tågresorna i världen.

Mycket smickrande, tycker turistchefen i Kristinehamn.

– Wow, vad häftigt att Kristinehamn är en av tio platser i världen som uppmärksammas. Eftersom jag tidigare bott i England känner jag ju till The Guardian och vet vilken stor tidning det är, säger Ulrika Ganterud Evermark, turistchef i Kristinehamn.

Kan ni ha glädje av detta?

– Det visar att vi faktiskt har fantastiska resurser för turism i Kristinehamn och Värmland, vår natur och kultur, som vi på hemmaplan tar lite för givet. Vi kan absolut attrahera fler besökare från Storbritannien och övriga Europa.

Ulrika Ganterud Evermark menar att den infrastruktur som byggts upp kring Vänern, hamnen och järnvägen för andra branscher kan utvecklas i samarbete med besöksnäringen.

– Vi behöver bli bättre på att paketera och erbjuda upplevelser – och ha lite mer självförtroende i vår marknadsföring, säger Ulrika Ganterud Evermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.