Många berörda

Uppdaterad
Publicerad

Flera norska pensionärer som flyttat till Sverige har fått en stor skattesmäll och menar att de blivit felinformerade av Skatteverket. Anders Fredrik Bergersen utanför Hagfors fick plötsligt besked att han var skyldig 135 00 kronor.

Anders Fredrik Bergersen i Sörby utanför Hagfors, som är förtidspensionär, flyttade till Värmland hösten 2008, bland annat för att skattereglerna var generösa.

Nu i efterhand har han fått skattekrav på cirka 135 000 kronor, en summa han inte har en chans att betala.

Norgepensionärer

Före flytten var Bergersen i kontakt med Skatteverket i Karlstad om vilka skatteregler som skulle gälla för honom.

– Jag blev lurad och nu vill de inte ta ansvar för att de informerade mig fel, säger han till Värmlandsnytt.

Ny skattelag

Han berättar att Skatteverket informerade honom om att flyttåret 2008 och tre år framåt skulle han bara betala inkomstskatt i Norge, inte i Sverige.

Men en ny lag var på gång.

I juni 2008 beslutade riksdagen att en ny skattelag, som bland annat gäller norska pensionärer som bosätter sig i Sverige, skulle införas.

Men Anders Fredrik Bergersen säger att han blev informerad att de gamla skattereglerna skulle gälla honom.

– Jag kunde inte tänka mig att jag fick information om en skattelag som inte gällde. Det var ju Skatteverket som gav den till mig, säger han.

Hotas av utmätning

Chocken kom 2010 när han tog kontakt med Skatteverket i Karlstad för att fråga om hur han skulle göra när de tre skattefria åren hade passerat.

Då fick han reda på att han var skyldig att betala skatt också i Sverige, trots att han hela tiden betalat norsk skatt.

Ytterligare 135 000 skulle han betala, om inte hotades han av utmätning av kronofogden.

Ingen vill uttala sig

Vid Skatteverket i Karlstad vill ingen uttala sig. Man hänvisar till en informatör i Falun, Louise Enström.

Hon säger att det är omöjligt att i efterhand klara ut exakt vem som har sagt vad eftersom det handlar om muntlig information.

Hon säger att ambitionen på Skatteverket är att informera på ett begripligt och tydligt sätt om sådant som är känt för dem.

– Det låter som om vi måste beklaga, de har inte förstått oss. Det är tråkigt om vi uttryckt oss så vagt att det inte gått att uppfatta oss, säger hon.

Anders Fredrik Bergersens sak har prövats av Skatteverkets rättsavdelning. Men där har man inte sett att myndigheten begått något fel.

Fakta om skattereglerna

4 april 2008 skriver de nordiska länderna under en överenskommelse om förändringar i skatteavtalet.

I juni samma år, 12 juni, beslutar riksdagen om de nya skattereglerna, men uppdrar åt regeringen att fastställa tidpunkten för när lagen ska införas.

Regeringen beslutar 18 december att lagen ska gälla från 1 januari 2009.

1 januari 2009 börjar den nya lagen att gälla, men med retroaktiv verkan och omfattar de som flyttat till Sverige efter 4 april 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgepensionärer

Mer i ämnet