Foto: SVT

”Kommer inte att ändra vårt beslut”

Publicerad

Beskedet från gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M) var tydligt på måndagseftermiddagen. De 767 namnen som samlats in i protest mot nedläggningen av estetprogrammet på gymnasiesärskolan kommer inte att påverka nämndens beslut.

767 namnunderskrifter har de samlat ihop sedan namninsamlingen startade och klockan 14.00 på måndagseftermiddagen fick gymnasienämndens ordförande ta emot hela listan på gymnasieförvaltningen i Karlstad. De protesterande kräver att en ny utredning om gymnasiesärskolans estetprogram görs av en extern utredare. Initiativet till att starta insamlingen togs av Ia Ojala, som tidigare har arbetat som lärare på gymnasiesärskolans estetiska program.

– Vi vill att det ska göras om, att det ska göras en opartisk undersökning om det verkligen är så att det inte finns jobb eller praktikplatser. Jag tycker också att den orsaken är väldigt tunn för att lägga ner en hel linje. Vill att de ska tänka till, tänka om och tänka rätt, säger Ia Ojala.

Nedläggning av estetprogrammet

Utredning bakom nedläggning

I mitten av februari fattade Karlstad Hammarö gymnasienämnd beslutet att lägga ner estetprogrammet på gymnasiesärskolan i Karlstad. Anledningen var dels att en utredning visat att det är omöjligt att hitta praktikplatser till eleverna, och dels att det inte går att få arbete inom den estetiska branschen. Förra veckan berättade vi att det – tvärtemot vad utredningen visade – finns en vilja bland kulturaktörer i länet att anordna praktikplatser till eleverna. Vi kunde också berätta att det inte finns stöd i skollagen för att lägga ner ett gymnasieprogram på grund av att för få kommer ut i arbete efteråt.

Lämnade över protestlista

Idag när klockan slog 14.00 vandrade Ia Ojala uppför trapporna till gymnasieförvaltningen och lämnade över bunten med 767 namn till gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M).

– Min reaktion på det här är att det visar att det finns ett engagemang, att det finns ett intresse för våra utbildningar och det skapar känslor när vi gör förändringar inom skolan och det har jag stor förståelse för. Man ska också ha stor respekt för det. Det skapar känslor, säger han.

Hur kommer det här påverka ert beslut att lägga ner estetprogrammet?

– Beslutet är fattat. Vi har noga övervägt vårt beslut och vi tycker att vi har riktigt bra grund för det material ifrån vår förvaltning, vi har två utredningar, och den information vi har från förvaltningen att vi har tagit rätt beslut.

Vi granskade ju det här förra veckan och sände flera reportage. Finns det någon anledning efter det som har kommit fram där, att ni ser över ert beslut att lägga ner programmet?

– Nej, jag är av den uppfattningen att vi har tagit rätt beslut, även om det är tufft och river upp mycket känslor. Jag har stor respekt för detta, stor förståelse för det. Men jag är övertygad om att vi har tagit rätt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet