Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag vill inte kommentera det här, säger socialdemokraternas politiske sekreterare Andreas Pettersson till SVT. Foto: SVT/Skärmdump

Kritiska kommunalrådets politiska sekreterare – en frimurare

Uppdaterad
Publicerad

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Karlstad, Linda Larsson (S), är starkt kritisk till de borgerliga politikerkollegornas engagemang i det slutna ordenssällskapet frimurarna. Nu kan SVT avslöja att hennes egen politiska sekreterare också är frimurare.

Linda Larsson (S) skrädde inte orden när SVT avslöjade de dolda maktstrukturerna inom frimurarna i Karlstad, maktstrukturer som hon menar kan dölja jävsituationer eller vänskapskorruption.

– Det är klart att det är oroande. För när man inte öppet berättar vet man inte när det föreligger jäv, sa hon till SVT i den intervjun.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Avgett trohetslöften

Bland medlemmarna finns en lång rad kommunala toppolitiker, främst borgerliga. Men nu kan SVT Nyheter Värmland avslöja att socialdemokraterna i Karlstads politiske sekreterare, Andreas Pettersson, också är en frimurarbroder som avgett löften om vänskap, trohet och tillgivenhet till medlemmarna och orden. Han har också avgett ett tysthetslöfte om vad som sker inom frimurarna.

– Jag vill inte kommentera det här, säger han när SVT ringer upp honom för att få en intervju.

Visste inte om medlemskapet

Linda Larsson (S) uppger att hon fick veta att hennes partisekretare är frimurare först efter att hon intervjuats av SVT.

– Efter intervjun hade vi ett samtal på kontoret med våra politiska sekreterare om hur vi skulle förbereda oss inför er publicering. Då fick jag reda på att han också var frimurare, säger hon.

I videon ovan berättar Linda Larsson (S) hur hon ser på partisekreterarens medlemskap i frimurarorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet