Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Linda Larsson (S) kom det som en total överraskning att en stor del av de politiker hon jobbat med också är med i frimurarna – där medlemmarna lovar varandra vänskap trohet och tillgivenhet. Foto: SVT

Kommunalrådet Linda Larsson (S) om frimurarna: ”Gubbig maktstruktur med riter från medeltiden”

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om att en lång rad manliga toppolitiker i Karlstad också är medlemmar i den hemlighetsfulla frimurarorden kom som en överraskning för Karlstads kommunalråd Linda Larsson (S).

– Det klart att det här påverkar förtroendet för de förtroendevalda, säger hon.

Nu reagerar kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, Linda Larsson (S) på SVT:s avslöjande om att flera av de ledande politikerna i kommunen också är engagerade som frimurare.

– Det är klart att det är oroande. För när man inte öppet berättar vet man inte när det föreligger jäv, säger hon. 

Under många år har hon arbetat sida vid sida med de manliga politikerna utan att veta att de inom ramen för frimureriet avgett tystnadslöfte och lovat orden och dess medlemmar vänskap, trohet och tillgivenhet.

Enbart kristna män

Frimurarorden är enbart öppen för kristna män och består till stor del av samhällets toppskikt. Bland medlemmarna finns politiker, höga chefer inom näringslivet, poliser, läkare och jurister.

– Den här typen av gubbiga maktstrukturer med riter från medeltiden känns inte så himla moderna år 2023, säger Linda Larsson.

I videoklippet berättar Linda Larsson (S) hur hon ser på politikernas engagemang i frimurarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet