SVT Nyheter Värmlands ansvariga utgivare, Susanne Junkala, förklarar varför vi valt att publicera uppgifterna. Foto: SVT

Ansvariga utgivaren: Därför granskar SVT Nyheter Värmland frimurarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Värmland har valt att granska politiker i Karlstads kommun och deras kopplingar till frimurarna. Vi gör det eftersom frimurarlogernas verksamhet delvis är hemlig och dold för allmänheten.

De som bli frimurare ger löften om vänskap, trohet och tillgivenhet till orden och dess bröder. De lovar också att hålla tyst om vad som sker inom orden.

Tunga politiska uppdrag

Vår granskning visar att flera av dem som som haft de tyngsta politiska uppdragen och styrt Karlstads kommun de senaste mandatperioderna, fram till valet i höstas, också är frimurarbröder.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Ingen av dem har varit beredd att vara med på någon intervju med SVT och svarat på frågan: ”vilken risk ser du för jäv eller vänskapskorruption?”.

De ”frimurarbröder” som nämns med namn och bild i SVT:s publiceringar har haft chansen att svara på frågan.

Relevant med stort allmänintresse

Vi har valt att publicera en del från de telefonsamtal som vi haft med några av de förtroendevalda politikerna trots att de uttryckt att de inte vill ställa upp på någon intervju. Vi bedömer det som relevant och av stort allmänintresse vad de säger om risken för dubbla lojaliteter och jäv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet