Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myterna kring frimurarna är många, men en del av det som kanske låter som myter, är faktiskt sant. Foto: SVT

Frimurarnas hemligheter: Tre saker de inte vill att utomstående ska veta

Uppdaterad
Publicerad

”Ingenting utom ritualerna är hemligt”. Så skriver frimurarna på sin svenska hemsida. Men varför är ritualerna så hemliga och vad går de egentligen ut på?

Inom frimureriet finns ett system med tio nivåer, så kallade grader. Steg för steg invigs medlemmen i högre grader genom olika riter. Riterna är gamla, och har i vissa fall förändrats genom åren. De kan också skilja sig mellan ordnar i olika länder.

Tanken med graderna är enligt frimurarna att ge fördjupade insikter om livet, och orsaken till att de är hemliga uppges vara att de annars inte skulle innehålla viktiga överraskningsmoment för personerna som genomför dem.

SVT har varit i kontakt med personer som lämnat rörelsen och som berättat om sina erfarenheter, dessa stämmer också väl överens med andra avhoppares berättelser. Vi har också kontaktat frimurarnas svenska centralorganisation, Svenska Frimurare Orden, som har avböjt att ställa upp.

Detta är frimurar-orden

Endast män tillåts att bli frimurare. Det är en orden som vilar på kristen grund och som växte fram i England och Skottland på 1600-talet.

I hela världen finns omkring fem-sex miljoner utövare, enligt orden själv. Alla frimurare har lovat varandra och rörelsen evig trohet och lojalitet. Samtidigt finns en princip inskriven i de så kallade ”allmänna lagarna” att en frimurare inte får otillbörligt gynna en annan frimurare.

Detta är frimurarna

  • Endast män tillåts att bli frimurare. Det är en orden som vilar på kristen grund och som växte fram i England och Skottland på 1600-talet.
  • I hela världen finns omkring fem-sex miljoner utövare, enligt orden själv. Alla frimurare har lovat varandra och rörelsen evig trohet och lojalitet. Samtidigt finns en princip inskriven i de så kallade ”allmänna lagarna” att en frimurare inte får otillbörligt gynna en annan frimurare.
  • För att bli upptagen i frimurarorden krävs att två personer som redan är etablerade i sällskapet rekommenderar kandidaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet