Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hot, konflikter och frimurarbröder som pressades att sälja drömhuset till en spelmiljardär. Se historien om det värmländska frimurarbråket. Foto: Privat

Frimurarbröder pressades att sälja hus – hotades med svartlistning

Publicerad

Genom hot och lojalitetslöften tvingade frimurarordens högsta ledning medlemmarna i Karlskoga till lydnad och pressade fram en försäljning av deras fastighet. SVT Nyheter Värmland kan nu berätta om konflikten som splittrat Värmlands frimurarbröder och som avslöjar hur hårt den svenska frimurar-rörelsen kontrolleras av ledningen.

Se i videon ovan hur frimurarnas ledning hotade sig till en affär som slutade med att drömhuset såldes för långt under ett bedömt marknadsvärde till en värmländsk spelmiljardär.

Uppslitande strider om den gamla Boforsmässen har lett till att ett 10-tal lokala frimurare har lämnat rörelsen.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Fastigheten ägdes av frimurare i Karlskoga genom ett aktiebolag – och när deras viktigaste hyresgäst lämnade huset 2019 uppstod en intern konflikt mellan Karlskogabröderna och frimurarnas ledning.  

Hotfulla brev 

Det hela ledde till att all frimurarverksamhet i Karlskoga stoppades och frimurarnas högste chef, stormästaren Christer Persson, skrev flera hotfulla brev till medlemmarna. 

Efter ett ultimatum om uteslutning avsade sig fyra bolagsstyrelseledamöter sina uppdrag och en ny styrelse tog kontroll över aktiebolaget. Huset såldes sedan utan budgivning – till två frimurarbröder i Karlstad.  

Vill inte uttala sig 

Både köparna och frimurarordens ledning har valt att inte kommentera händelserna.  

I ett mejl skriver John Fahlnaes, informationsansvarig hos frimurarna: “Orden väljer i linje med vår policy att inte externt kommentera interna eller individrelaterade frågor.” 

Frimurarordens regler

Frimurarna har en intern ”lagbok” som reglerar vad en frimurare får göra inom ramen för sitt medlemskap. I ”Ordens allmänna lagar” finns följande stadfäst:

OAL §8 Den lydnad som Orden kräver gäller uteslutande frimureriska angelägenheter. 

OAL §13 Ingen frimurare får använda sig av sitt medlemskap i Orden eller sin ställning inom denna för att försöka skaffa sig personliga fördelar eller på annat sätt söka bli gynnad. Inte heller får en frimurare otillbörligt gynna en annan frimurare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet