Foto: SVT

Många åsikter om regionbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att regionstyrelsen vill att Värmland bildar storlän med Västra Götaland har skapat debatt i sociala medier.

Här kan du läsa några av kommentarerna.

Frågan om att bilda storregion har diskuterats i många år men har aktualiserats nu igen sedan senaste valet år 2014.

Utvecklingen av den nya Sverigekartan tog ytterligare ett steg framåt den 30 juni i år när Indelningskommittén presenterade sitt delbetänkande till regeringen om sex nya storregioner där Värmland och dagens Västra Götalands län läggs samman i ett nytt Västra Götalands län.

Värmland i storregion

Region Värmland tog igår ett majoritetbeslut för att Värmland ska slås ihop med Västra Götaland. Remissvaret kommer framföras till regionindelningskommittén.

Men av er som valt att kommentera nyheten om regionstyrelsens ställningstagande i sociala medier är det ett ord som dominerar: NEJ! En del går till och med så långt som att tycka det hela är ”rena katastrofen” och uppger att de kommer flytta om Värmland slås ihop med Västra Götaland. 

”Hur blir det med sjukvården?”

Många är oroliga över hur det kommer att bli med sjukvården i en ny storregion västeröver: ”Hur blir det med samarbetet med USÖ (Universitet Sjukhuset i Örebro)?”, undrar en av er som kommenterat och en annan undrar: ”Blir för långt till hjälp. Hur många kommer dö pga det?”

Krav på att få folkomrösta i frågan, är också flera av er som kommenterat som anser att vi borde få göra.

Flera av kommentarerna går ut på att det känns mer naturligt att vara i region med Örebro-området där redan ett bra samarbete finns på många områden. ”Vi ska höra till östra delen OM vi ska höra till något” står det i en av kommentarerna. Flera tycker också att det vore en bättre idé att samarbeta åt Norge hellre än både åt öst och väst.

Den värmländska identiteten

En annan oro som kan märkas av i kommentatorsfältet är den över vad som ska hända med landskapet Värmland. Med vår stolta identitet som värmlänningar. En kommentar försöker reda ut begreppen kring detta: ”Verkar som att flera blandar ihop eller likställer ”län”, ”landskap” och ”landsdel”. Värmland skulle fortfarande ligga i landsdelen Svealand (iaf så länge ingen kommer på idéen att det återigen borde räknas som Götaland, vilket det gjorde fram till början av 1800-talet). Landskapet Värmland kommer finnas kvar. Det är länet som skulle försvinna. En värmlänning kommer fortfarande vara en värmlänning, oavsett vad länet skulle heta.”

Storregionen – så funkar det

Det pågår en maktkamp i Sverige om nya storregioner. Det här kommer ändras:

En residensstad

Idag har varje län sin egen residensstad. De försvinner och det blir bara en stad i hela regionen som blir residensstad. Det uppger utredaren Barbro Holmberg (S).

En landshövding

Flera landshövdingar förlorar jobbet – i en storregion finns bara en landshövding för hela området.

Landstingen

De landsting som ingår i storregionen blir ett gemensamt område, med ett gemensamt parlament med politiker från ett större geografiskt område, enligt utredaren Barbro Holmberg (S).

Länsstyrelserna

Även om residensstaden blir en slags huvudstad så kommer alla gamla län att behöva ha filialer och personal på plats.

Flera centrum

Det mesta tyder på att länen kommer att dela upp olika centrum mellan sig, att regional utveckling till exempel hamnar på en ort och residensstaden på en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet