Sidensvans kalasar på oxelbär på Östra torggatan i Karlstad Foto: Tommy Pedersen

Naturnära bildutställning i Karlstad

Publicerad

Tidig en morgon i april i den värmländska skogen. Ser man en man med kamera i högsta hugg och blicken mot skyn skulle det mycket väl kunna vara fotografen Tommy Pedersen.

– Ugglor. Det är ugglor som gäller nu. De börjar komma fram. Man kan höra sparvugglan nu så den är lätt att hitta, berättar han entusiastiskt när SVT Nyheter Värmland får tag på honom på telefon.

Djur, natur och foto är något som lockat Tommy Pedersen sedan tidiga år.

– Jag har alltid varit naturintresserad, från att jag var liten. Fotograferande började jag med under de tidiga tonåren.

Pedersen har sedan jobbat som fotograf, bland annat på Expressen. Och när han slutade arbeta på tidningen gick flyttlasset från Stockholm till Karlstad.

– Sedan jag slutade på tidningen har intresset för att fota natur ökat ännu mer. Man lär sig nytt varje gång man är ute.

Naturnära utställning

Några av bilderna som Pedersen fotograferat kommer nu att visas, tillsammans med Stockholmsfotografen Roger Vikströms bilder, på Naturum i Mariebergsskogen i Karlstad under hela sommaren. 

På utställningen kommer det att finnas bilder bland annat på fåglar. Och just intresset för fåglar är något som från allmänhetens sida har ökat på senare år berättar Pedersen.

– Jag tror att ”Det stora fågeläventyret” som gick på TV varit med och ökat intresset för fågelskådning och fotografering.

Hur skulle du säga att en riktigt bra bild ser ut?

– Den ska förmedla något, man ska känna något. Bilder på fåglar på pinne är inte så roligt. Det ska hända något i bilden, till exempel rovfåglar som jagar. Det är ju svårt att fånga det på bild, men det är kul när man lyckas.

På spaning efter isbjörn

För ett år sedan uppfyllde han en gammal dröm och åkte till Svalbard. Bilder där ifrån finns också med på utställningen.

– Det finns ungefär 300 isbjörnar på svalbard men jag kunde väl aldrig tro att de var så svåra att hitta. I fyra timmar åkte vi runt på snöskoter innan vi hittade några björnar, berättar han.

– Att se dem där på packisen, det var helt fantastiskt.

”Värmländskt varumärke”

Men Tommy Pedersen fokuserar främst på den svenska naturen – med Värmlands skogar som utgångspunkt. Och här finns också ett djurmotiv som han gärna föredrar.

– De vita älgarna. De är fascinerande och finns ju nästan bara i Värmland så de har nästan blivit som ett varumärke för Värmlands skogar.

Vernissaget för bildutställningen ”NATURNÄRA” hålls idag, den 2 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.