”Händelseanalysen får visa om rutinerna behöver ändras”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Värmland informerade i dag om hur de hanterat 34-åringens rymning.

34-åringen som knivmördade femåriga Sabina på en förskola i Arvika för elva år sedan omhändertogs av polisen i Malmö strax efter klockan 16 på tisdagen. Natten har han tillbringat på rättspsyk i Malmö och under onsdagen eller torsdagen ska han föras till Kristinehamn, berättar Rune Andersson, chefsöverläkare.

När rymningen blev känd kontaktades polis, Socialstyrelsen och Sabinas föräldrar.

Sabinas mördare på rymmen

– Vi har haft kontakt med föräldrarna. Vi är måna om att de ska känna sig trygga i den här situationen, säger Lena Ohlsén, verksamhetschef rättspsykiatrin i Värmland.

Rutinerna ses över

Händelsen har väckt många frågor och starka känslor hos allmänheten. Nu görs en händelseanalys, som efter alla avvikelser, för att se om allt gått rätt till.

– Vi kommer att göra en händelseanalys för att se om de rutiner vi har är bra eller om de behöver ändras, säger Petter Niljung, pressansvarig på Landstinget.

Varför skickade ni inte ut ett pressmeddelande om att han rymt?

– Vi bedömde inte att det fanns någon fara för allmänheten, svarar Lena Ohlsén.

Har han rymt förut?

– Nej han har inte avvikit, säger Rune Andersson.

Staketet runt området har ifrågasatts av många närboende. Kommer det att förstärkas eller bli högre?

– Definitivt inte! Jag är mer inne på att ta bort det.  Jag kan förstå folks oro, men vi släpper inte ut några personer som i stunden anses farliga, säger Rune Andersson. Han poängterar också att staketet, ett gunnebostängsel är till för att hägna in trädgården som också fungerar som frigångsområde.

Vet ni varför han rymde?

– Nej, vi vet bara att han blev gripen i Malmö, så mycket mer vet vi inte än, säger Lena Ohlsén.

Höjd säkerhet kring 34-åringen

Säkerheten kommer att höjas kring 34-åringen.

– Rutinen är att så fort en patient rymmer och förs tillbaka, så hamnar man på intagningsavdelningen, dit alla nya patienter kommer för en bedömning. Den avdelningen har en högre säkerhetsnivå och mer personal. Sedan får man se hur den här rymningen har påverkat honom och hur och om man ska ändra vården, säger Rune Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabinas mördare på rymmen

Mer i ämnet