Klockan 16.00 i dag greps mannen vid Slussplan i centrala Malmö. Foto: TT

Sabinas mördare gripen

Uppdaterad
Publicerad

Sabinas mördare som varit på rymmen sedan i söndags har nu gripits i Malmö. Den 34-årige mannen dömdes för mordet på femåriga Sabina 2003.

I söndags avvek mannen från rättspsyk i Kristinehamn och i måndags efterlystes mannen internationellt.

Vid 12-tiden i dag beslutade polisen om ett ytterligare larm och utfärdade då ett rikslarm. Det innebär att tullen och kustbevakningen underrättades. Strax efter klockan 16.00 i dag greps mannen i Malmö.

Sabinas mördare på rymmen

– Mannen omhändertogs utomhus vid Slussplan i centrala Malmö, efter att en polispatrull känt igen honom. Gripandet gick lugnt till och nu kommer mannen att föras till rättspsyk igen, säger Nils Norling, informatör vid Skånepolisen.

Hur kom mannen till Malmö?

– Det är för tidigt att svara på, säger Nils Norling.

Vad gjorde han i Malmö?

– Det är för tidigt att svara på, säger Nils Norling.

En 30-årig kvinna, som avvek tillsammans med mannen från rättspsyk och har umgåtts med honom de senaste dagarna, greps strax innan mannen anträffades.

Sätts på avdelning med högre säkerhet

34-åringens situation på rättspsyk i Kristinehamn kommer att påverkas av att han rymt från en frigång. När en patient återförts efter ett avvikande, är rutinen att denne placeras på enhetens intagningsavdelning.

– Den har högre personaltäthet och högre säkerhetsnivå. Där säkerställs att situationen är stabil, innan patienten får byta avdelning. Det kan gå på några timmar, eller ta flera veckor, säger Rune Andersson, chefsöverläkare på rättspsykiatrin i Kristinehamn.

Alla förmåner som handlar om frigång dras också in.

– Vi börjar om vården, och går igenom om något behöver ändras, säger Andersson.

Rätten till frigång, eller permission, ges i flera steg. Det krävs beslut av både förvaltningsrätten och den ansvarige läkaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabinas mördare på rymmen

Mer i ämnet