Rektor Anders Jonsson vill att de tjejer som utsätts ska anmäla det till skolledningen så att de kan få hjälp Foto: SVT

Skolledningen ovetande om penisbilder

Uppdaterad
Publicerad

Elevkåren säger att det är mycket vanligt att elever får penisbilder skickade till sig. Men för skolledningen är det här en fullständig överraskning.

– Det förvånar mig, säger biträdande rektor.

Tänk dig själv att du sitter med mobiltelefonen i handen och kollar dina chattmeddelanden. När du öppnar ett nytt meddelande dyker ett könsorgan upp på skärmen. Flera kvinnliga elever som vi har haft kontakt med på olika skolor i Karlstad berättar att det händer dem titt som tätt. Och det är inget man ber om, berättar Vilma Åkesson, elev på Älvkullegymnasiet.

– Jag tycker att det känns snuskigt och lite smutsigt, jag vill bara inte ha dem. Och det är ingen person jag vill ha kontakt med sedan.

Snoppbilder – ett ofredande

LÄS MER: Gör så här om du får en ovälkommen snoppbild

”Det är fruktansvärt”

När vi frågar Sundsta Älvkullens elevkår har tre av sju tillfrågade ledamöter någon gång fått en snoppbild skickad till sig. Men de är noga med att framhålla att det inte är mer vanligt förekommande på deras skola än på andra ställen. Agnes Thyselius är ordförande i elevkåren, och hon kan inte riktigt förstå att någon tar sig friheten att skicka en bild på sitt könsorgan.

– Det är fruktansvärt. Ett problem är att många inte vet att det är olagligt.

LÄS MER: Skolanställd skickade penisbild till elev

Inget skolledningen känt till

Det är något både åklagare och kriminologer som vi har pratat med bekräftar, att så kallade dickpics har blivit normaliserat, trots att det kan vara ett brott som rubriceras som sexuellt ofredande. Och även om det verkar vara vanligt, har varken skolledningen på Sundsta- eller Älvkullegymnasiet hört talas om att det skulle förekomma i deras skola.

– Det förvånar mig, det har inte kommit till vår kännedom tidigare. Det kanske inte är något som kommer till skolledningens kännedom heller, säger Susanna Rydahl, biträdande rektor på Älvkullegymnasiet.

Finns det något som du som biträdande rektor hade kunnat göra för att få reda på att det faktiskt förekommer brottsliga handlingar bland eleverna på skolan?

– Jag tror faktiskt inte det, med tanke på att man inte pratar så öppet om detta. Så det är väldigt svårt för oss att upptäcka sådana här saker, säger hon.

LÄS MER: Kan dickpics vara okej?

Frågan ska lyftas

Nu säger skolledningen på Sundsta och Älvkullen att de ska lyfta frågan med snoppbilder, så att både elever och personal förstår allvaret. Rektorn på Sundstagymnasiet, Anders Jonsson, vill att de tjejer som utsätts ska anmäla det till skolledningen så att de kan få hjälp.

– Det är ju inte tillåtet, det är ju ett brott. Det blir också ett sätt för oss att motverka så att vi kan få bort problemet.

Vilma Åkesson, elev på Älvkullegymnasiet, funderar på att polisanmäla nästa gång hon får en snoppbild skickad till sig.

– Man förminskar det nog lite, tänker att det egentligen inte är något som rör mig, att det är de som har skickat och att jag bara kan ta bort bilden. Men om man ser på det så är det ju inte så trevligt, så det kanske jag gör, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet