– En dickpic är egentligen en form av digital blottning, säger kammaråklagare Emelie Källfelt. Foto: TT

Skolanställd skickade penisbild till elev

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en rättsprocess i tingsrätten där en anställd på en värmländsk skola misstänks för sexuellt ofredande efter att ha skickat en bild på sin snopp till en elev. Att det skickas snoppbilder är ett problem i samhället, menar kammaråklagare Emelie Källfelt.

– Många, framför allt män, förstår inte att det här är brottsligt.

En kväll i maj i år ska en man som var anställd på en högstadieskola i Värmland ha tagit kontakt med en kvinnlig elev i ett chattprogram. Efter att de chattat med varandra en stund skickade mannen en bild på sitt kön till flickan.

I polisförhöret efteråt säger hon att hon blev chockad. Hon frågade varför mannen skickade bilden, men fick inget svar.

Snoppbilder – ett ofredande

LÄS MER: Gör så här om du får en ovälkommen snoppbild

Gott utgångsläge

2016 anmäldes 926 fall av sexuellt ofredande i polisregion Bergslagen där Värmland ingår. Många av dem leder aldrig till någon fällande dom, eftersom bevisläget är knepigt.

Men när någon skickar en bild på sin snopp, kan förutsättningarna vara annorlunda.

– Utgångsläget är ganska gott för du har ju faktiskt bilden dokumenterad. Skillnaden mot andra sexualbrott är att de ofta begås i enrum och att ord står mot ord. Då är det mycket svårare att bevisa vad som egentligen har skett, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Fick lämna jobbet

Det dröjde några dagar innan flickan som fick snoppbilden skickad till sig berättade för personal på skolan vad som hade hänt, och då agerade de snabbt.

Händelsen polisanmäldes och mannens anställning avslutades omgående.

Mannen åtalades så småningom och i förra veckan gick fallet upp i tingsrätten. Domen väntas komma under nästa vecka.

Digital blottning

Straffet för sexuellt ofredande är böter eller upp till två års fängelse, och det är det långt ifrån alla som känner till. Kammaråklagare Emelie Källfelt menar att det visserligen finns en god kunskap om snoppbilder bland hennes juristkolleger eftersom lagen är så tydlig.

– Däremot verkar problemet vara ganska utbrett i samhället om man pratar med gemene man.

Hennes tips är att tänka efter en extra gång innan man skickar iväg en snoppbild. Om man inte vanligtvis visar snoppen för mottagaren kan det vara brottsligt att skicka bilden.

– En dickpic är egentligen en form av digital blottning. Det är ingen skillnad att visa snoppen under rocken mot att skicka en snoppbild till någons mobiltelefon.

Hör av dig till oss!

Har du också fått en ovälkommen snoppbild, eller skickat en, hör av dig till varmland@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet