Foto: SVT

Starka reaktioner på SVT:s serie om dickpics

Publicerad

Efter att SVT Nyheter Dalarna tittat närmre på fenomenet med oönskade dickpics har reaktionerna varit starka. ”Finner det äckligt och förstår inte alls”, skriver signaturen 34 kvinna. 

Även om dickpics är vardag för många väckte SVT Nyheter Dalarnas många reaktioner i såväl klassisk media som ute på sociala medier.

”Har fått kukbilder på sociala medier sedan jag var 14 år”, skriver Linn i den kommentarsartikel som SVT öppnat upp.

Snoppbilder – ett ofredande

Drabbar alla åldrar

Fenomenet drabbar inte enbart yngre tjejer. Kvinnor i alla åldrar tycks vara drabbade och inte enbart via sociala medier. En kvinna i 50-årsåldern beskriver hur hon får bilder från både bekanta och okända män. 

”Dåtidens blottare som man träffade på tunnelbanan som fjortis, i parkerna, bakom kiosker och på midsommar arrangemang har nu flyttat in i våra hem”, skriver hon.

Inget nytt

Det är tydligt att fenomenet med oönskade bilder på det manliga könsorganet inte är nytt. Flera intygar att det förekom även för många år sedan på internetbaserade plattformar som ICQ och Lunarstorm. Sociala medier har dock gjort det lättare och enklare att snabbt kunna skicka bilder till många. Oavsett om människor är bekanta med fenomenet eller inte, har SVT Nyheter Dalarnas serie uppskattats för att väcka uppmärksamhet kring ämnet. 

”Det som är bra, är att ämnet har kommit till ytan. Och att vi får veta att det inte är ok!”, skriver Erika. 

”Tack för att ni tar upp det här”

Många som tidigare har varit ovetande har fått kännedom att personer i deras närvaro är drabbade. En av de drabbade var Magdalena som SVT Nyheter Dalarna träffade – och vars föräldrar inte visste om att hon nästan dagligen fick snoppbilder. 

– Tack för att ni tar upp det här, säger Magdalenas mamma. 

Alla bilder på könsorgan är olagliga

Något som varit okänt för såväl killar som tjejer är att oönskade snoppbilder är olagligt och klassas som sexuellt ofredande. En del har då undrat vad som gäller angående bilder på det kvinnliga könsorganet. 

”Hej! Varför frågar man inte om det finns många som fått ”fittpics” oxå? vilket jag fått ett flertal gånger”, skriver Tomas.

Det är lika olagligt att skicka bilder på kvinnliga könsorgan som på manliga till personer som inte bett om det. Skillnaden är att det inte är i närheten av ett lika utbrett problem som fenomenet med de oönskade snoppbilderna. 

Straffbart även vid ”byte”

Signaturen ”Otroligt men sant” menar även att minderåriga flickor ber om att få snoppbilder i utbyte mot nakenbilder på sig själva. Oavsett om en minderårig ber om att få en snoppbild eller inte, är det alltid straffbart att skicka bilder på könsorgan till såväl pojkar som flickor under 15 år. 

– Att skicka sådana bilder till yngre barn, även om de har bett att få dem, är alltid straffbart, säger chefsåklagaren Fredrik Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet