Reportrarna Sofie Lind och Anna Sjödin tackar för reaktionerna för reportagen om dickpics. Foto: SVT

Tack till alla som hört av sig om dickpics

Publicerad

Vi på SVT Nyheter Dalarna vill tacka alla som hört av sig till oss i samband med vår serie om oönskade snoppbilder. Vi är oerhört glada att det fått ett så pass stort genomslag

Det är viktigt för alla att förstå att det här är ett sexuellt ofredande som ingen ska behöva drabbas av oavsett om man är ute på sociala medier eller inte – men trots det så är det här mångas vardag.

– Genomslaget visar på problemet, säger reporter Anna Sjödin.

Snoppbilder – ett ofredande

Många reaktioner efteråt

Reaktionerna har varit många efteråt och förhoppningen är att ännu fler känner till fenomenet.

– Jag tycker det är värst när tjejerna själva känner skam när de får bilderna, säger reporter Sofie Lind.

Många som SVT Nyheter Dalarna kommit i kontakt med intygar även hur pass vanligt det är för tjejer att få oönskade snoppbilder. En del får bilder flera gånger om dagen utan att de förstår att det klassas som sexuellt ofredande.

– Fenomenet tycks ha normaliserats bland yngre killar och tjejer och det måste få ett stopp, säger Anna Sjödin.

Uppmaningen: fortsätt skärmdumpa

För Sofie som själv var med om att en kille skickade en bild på sin snopp till henne och sen blev arg när hon skärmdumpade den, så tycker hon att man ska fortsätta med det.

Foto: Sofie Lind/SVT

– Fortsätt skärmdumpa, bara för att visa att det inte är okej. Och säg ifrån och säg att det är ett brott. Det är det enda sättet. Och funkar inte det, så anmäl och blockera personen, säger Sofie Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet