Foto: Sofie Lind/SVT

Se reporterns svar till personen som skickade dickpic

Uppdaterad
Publicerad

På Snapchat kan man skärmdumpa en bild som kommer till en – men då får även personen som skickat bilden ett meddelande om det. Men det mottogs inte väl av den som skickade en bild på sitt stånd till SVT:s reporter Sofie Lind.

Jag valde att starta ett konto på Snapchat och även ett tillhörande på den nya tjänsten Yellow, för att se om man verkligen kunde få en dickpic skickad till sig utan att be om det.

Jag gick ut med vem jag var – mitt namn, min ålder, och gjorde så att alla kunde ta kontakt med mig och följde därefter följande steg:

Snoppbilder – ett ofredande

1) Inte ta kontakt med någon

2) Vid kontakt, enbart svara med enkla hälsningar utan några uppmaningar (exempelvis vid frågan ”hej, vad gör du”, så svarade jag ”inget, sj?”)

3) Vid fråga om att bli tillagd på snapchat, säga ja

4) Efter att ha bli tillagd, inte skicka någonting, för att se vad som skickas till tjejer

Första skickar dickpic

Flera användare lägger till mig på snapchat efter enbart några rader av konversation. Vi känner inte varandra. Vi har inte heller pratat om något annat utöver vad vi gör för stunden. Och den första som skickar en ”snap” till mig – utan att ha haft någon mer fördjupad konversation – skickar en bild på sin snopp. Jag blir alldeles förvånad. Han håller handen om sitt stånd och på bilden står det ”Vill du göra någonting med mig ikväll?”

Mitt i all förvåning ska jag försöka skärmdumpa, men händerna lyder mig inte fullt och tekniken strular och det slutar med att jag får en skärmdump av mina kontakter – men trots det, så får snoppsändaren ett meddelande om att jag har skärmdumpat bilden av hans stånd. Personen i fråga tror att jag har sparat hans bild.

”Tyckte inte det var okej”

Det finns nämligen lite av ett outtalat kontrakt på just Snapchat, där man ska skicka ögonblicksbilder till varandra som senare försvinner och att inget ska sparas.

Men det han gör – genom att skicka en snoppbild till mig – bryter i min värld mot mer än så. Det är ett brott.

Blockade mig

När jag konfronterade personen, fick jag några korta svar om att det jag gjort minsann inte var okej. Sen blockades jag av honom. Han tyckte jag hade gjort fel. Inte tvärtom. Ändå är det han som begår ett brott. Och kvar är jag, lika förvånad som jag var tidigare och lite mer nervös när jag öppnar en snap nästa gång.

Skriv till oss: Vad har du för upplevelser av ”dickpics”?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet