Under sportlovet kommer de som behöver stöd att kunna chatta med tjejjouren. Foto: SVT

Tjejjouren ökar insatser på sportlovet

Publicerad

Sportlov i Värmland kan innebära att många ungdomar drabbas av oro av olika slag. Skolan kan vara en trygghet under vardagen, det hävdar Tjejjouren i Karlstad som under sportlovet ökar sina insatser med en stödchatt.

Varje kväll under hela sportlovsveckan sitter två tjejer framför datorerna i Tjejjourens lokaler på Hööksgatan i Karlstad. De arbetar ideellt för att bli en typ av storasystrar under en period som kan vara tuff för unga tjejer.

– Vi tror att behovet kan öka under sportlovsveckan. Skolan kan vara den trygga platsen i deras vardag, sen kommer de hem och det är inte alltid en trygg plats. Därför kan det vara skönt att kunna prata med oss om det här, säger Gry Andersson, samordningsansvarig på Tjejjouren.

Hjälper via chatt

Det är bakgrunden till att Tjejjouren i Karlstad, som har arton medlemmar, ställer sin kunskap och erfarenhet till förfogande för att hjälpa andra unga tjejer. De frågor man brukar möta i chatten varierar kraftigt.

– Det är många olika frågor. Det kan vara så att det är första gången de ska sex med någon, de kan har varit utsatta för olika övergrepp. Det kan vara problem  i familjen. Det kan också handla om psykisk ohälsa, tillägger Gry Andersson.

De flesta tjejerna ställer upp ideellt för att bemanna chatten under veckan. De gör det av ett intresse att hjälpa andra. Julia Sköld, 23 år gammal och som studerar till socionom, är en av dem.

– Vi möter unga tjejer som bär med sig olika saker som tynger dem. Jag kan bidra till att de mår bättre. Jag har ju också varit en ung tjej i dagens samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.