Två fälls för nollningen

Publicerad

Två elever vid riksinternatet Lundsberg i Värmland dömdes idag för vållande till kroppsskada vid den omtalade strykjärnsnollningen i höstas. Däremot friar Tingsrätten dom åtalade för olaga hot vid nollningen.

Den ene höll i strykjärnet som placerades mot den då 14-årige pojkens rygg – den andre satte i kontakten. Båda 18-åringarna var enligt Tingsrätten oaktsamma och skadan dom orsakade var inte ringa.

– Vi har konstaterat att dom har handhaft ett strykjärn och dom har sett till att det strykjärnet har blivit varmt och sen inte varit nogranna med att kontrollera att det inte var varmt längre när dom satte det mot den skadade pojkens kropp, säger lagman Lars Bjurstam.

– Dom har sin uppfattning och vi har vår, säger försvarsadvokat Hans Berglund till Värmlandsnytt.

Förutom vållande till kroppsskada åtalades nio elever för olaga hot och en elevhemsföreståndare för medhjälp. Dom åtalspunkterna underkänns av Tingsrätten som  konstaterar att det visserligen rört sig om ett olaga hot – men att dom åtalade saknat uppsåt till brottet.

Lundsberg har tappat elever efter dom senaste årens rapporter om hot och våld och genomför nu ett omfattande förändringsarbete. Det handlar om att ändra dom attityder som gjorde strykjärnsnollningen möjlig.

Dom två 18-åringarna som fällts för vållande till kroppsskada döms till böter och ska dessutom betala skadestånd på 19400 kronor till den skadade pojken.

Vare sig dom dömda eleverna eller åklagaren har tagit ställning till om dom ska överklaga domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.