17-åring fälls för mord på man i kvinnokläder

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig man fälldes idag för mord till fyra års sluten ungdomsvård för mordet på en man i kvinnokläder i Bergsjön i Göteborg. Hans vän har dock friats för skyddande av brottsling då han ansetts av tingsrätten vara rädd för 17-åringen.

Det var i juni förra året som de två killarna, då 16 och 19 år gamla, följde med en man klädd i kvinnokläder till dennes lägenhet i Bergsjön i Göteborg.

Trodde det var en kvinna

Enligt de själva för att de blev erbjudna kläder av, vad de trodde var, en kvinna som tyckte synd om dem för att de var ensamkommande flyktingbarn. Den 19-åriga mannen ska ha stannat utanför lägenheten medan 16-åringen, som enligt honom själv var 15 år när dådet begicks, följde med kvinnan in i lägenheten.

Misstänkt hatmord

– Vad som hänt är att den här personen som haft kvinnokläder på sig, offret, har tagit av sig peruken och då har det upptäckts att han är en man. Den misstänkte har blivit oerhört kränkt av detta, påstår han, något som åklagare Lotta Nielsen tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Bad om hjälp

Han menar att den 54-åriga mannen ville ha sex och därmed utbröt tumult och mannen i kvinnokläder dödades. Blodig i ansiktet ska, den då 16-åriga mannen, kommit ut till sin vän på lekplatsen utanför och bett om hjälp och de båda ska ha flyttat kroppen och stulit saker från lägenheten. Göteborgs tingsrätt anser att det var en så skrämmande upplevelse för 19-åringen att han han inte vågade göra annat. Han friades därför redan i januari i år för skyddande av brottsling och grov stöld.

Utvisas

Han döms däremot för andra brott till tre månaders ungdomsvård och utvisning i tio år. Han döms som 17-åring då tingsrätten inte fullt kunnat slå fast en ålder men olika röntgen visar på att han ska vara nära 17 år.

De två männen filmade sig själva inne i lägenheten. Den då 16 åriga mannen ses packa ner värdesaker i en väska.

– Den har han filmat för att ha som skydd, om det skulle inträffa någonting. Hans uppfattning är att mannen är vid livet när han går därifrån, har misstänkte mördarens försvarsadvokat Charlotte Bokelund tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Död orm på hans hals

54-åringen ska ha misshandlats och sedan strypts, något som 17-åringen nekar till, och han ska ha fått sladdar virade runt handlederna. Omkring hans hals hade lagts en död orm.

Filmen var en del av bevisningen som tillslut fällde den nu 17-åriga mannen. Han dömdes idag till fyra års sluten ungdomsvård. Han utvisas och förbjuds att återvända till Sverige. Tingsrätten utesluter dock att det skulle handla om hatbrott, då inget annat än det han säger i filmen tyder på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt hatmord

Mer i ämnet