Två män har begärts häktade för mord alternativt hjälp till mord respektive grov misshandel. Foto: SVT

Misstänkte mördarens vän utvisas

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man som tidigare varit misstänkt för att skyddande av brottsling när en 45-årig man dödades i Bergsjön i somras frias från misstankarna.

En 16-årig pojke är fortsatt misstänkt för mord på en 45-årig man förra året i Bergsjön, men hans 19-årige kamrat som också befann sig i den döda mannens lägenhet frias från misstankar om brott runt mordet.  

De båda pojkarna hade mött mannen i centrala Göteborg, och trodde inledningsvis att han var en kvinna. De begav tillsammans med 45-åringen till mannens bostad i Bergsjön. 16-åringen gick in med mannen in lägenheten, men kom ut en stund senare och bad 19-åringen om hjälp. I lägenheten låg då den 45-årige mannen död.

Misstänkt hatmord

19-åringen hjälpte till att flytta kroppen, men gjorde detta av rädsla för vad 16-åringen annars kunde ha gjort mot honom anser tingsrätten. Därför frias han från misstankarna om skyddande av brottsling och stöld ur den döde mannens lägenhet. Däremot fälls han för bland annat narkotikabrott och våld mot tjänsteman vid ett annat tillfälle.

19-åringen kommer att utvisas efter att domen vinner laga kraft den första februari.

– Jag tycker att tingsrätten har tänkt rätt. Det är gräsligt det som har hänt, men både jag och min klient tycker att domen är korrekt, säger Camilla Wester som är 19-åringens advokat.

Hur mår 19-åringen i dag?

– Han mår inte bra. Han har suttit frihetsberövad sedan augusti och mår inte bra alls, säger Camilla Wester.

Rättegången mot 16-åringen som misstänks för mord avslutas den 10:e februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt hatmord

Mer i ämnet