18 års fängelse och utvisning blev domen för den 26-årige mannen. Foto: SVT

18 års fängelse för mord i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

18 års fängelse och utvisning. Det blev domen för den 26-årige man som mördade sin arbetsgivare i en villa utanför Hamburgsund den 27 januari i år.

Polisen larmades ut till platsen av anhöriga till 26-åringen och fann den 55-årige mannen avliden med ett stort antal stick och skärsår på olika delar av kroppen. Enligt polisen handlade det om ett 60-tal hugg.

26-åringen kunde sedan gripas odramatiskt av polisen i Göteborg varpå han erkände dådet.

Religiös kränkning

Motivet ska ha varit att 26-åringen, som bodde hos mannen medan han arbetade för honom, inte fått betalt för sitt jobb. Men enligt åklagaren kunde det även finnas en religiös koppling.

– Han upplever att han blivit kränkt i sin religiösa tro av arbetsgivaren och att han av den anledningen dödat honom, uttalade sig kammaråklagaren Thomas Willén i ett tidigare pressmeddelande.

Besinningslöst våld

Försvaret menade att 26-åringen skulle dömas för dråp, eftersom mordet enligt dem inte var planerat. Offret hade provocerat gärningsmannen och bland annat tagit strypgrepp på honom.

Uddevalla tingsrätt skriver i sin dom att dispyten emellan de två inblandade inte kan anses som en såpass kraftig provokation att gärningen kan bedömas som mindre grov och att det våld som utövats ”varit besinningslöst”.

26-åringen döms även att betala sammanlagt 139.000 kronor i skadestånd till 55-åringens söner och dödsbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.