Victor Muller

Advokater vill att Saabtopparna frias

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Victor Muller åtalas för att ha ljugit om Saab, och nu riskerar fängelse, verkar han fortfarande populär bland många före detta anställda. Igår bjöds han på överraskningsfest på Saab-museet.

Saab Automobiles siste vd och ordförande Victor Muller berättade om festen, som ägde rum på Saab-museet i Trollhättan, när han fick säga några avslutande ord i tingsrätten om det omfattande ekobrottsåtalet.

Muller och hans företrädare som vd, Jan Åke Jonsson, hade tillsammans med flera andra personer bjudits in till museet och väntade sig att få träffa kanske 20 före detta Saab-anställda. Men uppslutningen var större än så.

Saab-rättegången

– Det var 200 personer där, alla tidigare anställda på Saab, för att hylla oss och önska lycka till inför sista dagen, säger Victor Muller i sitt korta slutanförande inför rätten.

– Det var mycket känslosamt för oss alla, tillägger Muller.

Trodde på framtid

Liksom alla de andra åtalade nekar Muller helt till åtalen om ekonomiska brott, bland annat grovt svindleri. Ekobrottsmyndigheten hävdar att Saab-ledningen medvetet spred en förskönad bild av företagets ekonomiska läge under våren 2011, ett halvår före konkursen.

Men de åtalade, i detta fall särskilt Victor Muller, anser i princip att man gav media den bild man själva hade.

Läs mer: SVT:s rapportering en del av bevisningen

Victor Mullers advokat Hans Strandberg påpekade i sitt slutanförande att Muller var övertygad om att Saab kunde räddas, och att det var saker utanför hans kontroll som till slut fällde företaget: den tidigare ägaren General Motors hårda agerande, och den svenska regeringens överraskande passivitet.

Muller själv framhåller också att han inte ångrar sig.

– Jag skulle göra allt likadant igen, säger Muller i tingsrätten.

Läs mer: Muller: ”Åklagaren skapar en James Bond-film”

Hans framtoning var något mildare än när rättegången inleddes för sex veckor sedan.

– Det jag hoppas är att ni tar med er är att de personer som suttit framför er som tilltalade är ärliga personer med inga onda avsikter överhuvudtaget, bara med målet att rädda företaget som de alla älskade så djupt, sa Victor Muller.

Åklagare yrkade på fängelse

Under onsdagen var det återigen välfyllt i åhörarraderna. Det var inte längre en majoritet av medierepresentanter utan desto fler tidigare saabanställda och andra personer som engagerat sig i företaget.

Chefsåklagare Olof Sahlgen och kammaråklagare Lars Lindman hölls sin avslutande plädering under i går tisdags. De yrkade på fängelsestraff för de tre styrelseledamöterna. Längst straff yrkades för Victor Muller, två till två och ett halvt års fängelse.

Ytterligare fyra dagar är avsatta för rättegången – men i nuläget ser de inte ut att behövas.

Istället blir det en väntan till när domen väntas komma senare i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet