Foto: SVT

Vill bli av med husen

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgäster i Bergsjön är förtvivlade över sina lägenheter som förfaller. Men vad som kommer att hända med husen är osäkert, för banken som äger husen är på väg att försvinna.

Gihan Farag har bott på Zenitgatan i Bergsjön i tio år. Under hennes tid i området har husen haft fyra olika ägare och underhållet på fastigheterna är kraftigt eftersatt. Och ägarföljteongen som starade i slutet av 1990-talet verkar inte få ett slut här eftersom banken som äger husen, håller på att avveckla sig själv.

En lång rad ägare

Den nuvarande ägaren av fastigheterna på Zenit-, Atmosfär- och Kosmosgatan är Glitnir Bank från Luxemburg. Det är den bank som fick ta över husen när den förra ägaren Centerplan gick konkurs.

Miljonprogrammet förfaller

Men det kommer snart att bli en femte ägare eftersom Glitnir Bank Luxemburg, i sviterna av finanskrisen på Island har valt att lägga ner sin bankverksamhet.

Banken kommer helt enkelt att upphöra existera. Men när husen ska säljas vidare vill representanter för Glitnir inte svara på. Men de har tidigare berättat i ett pressmeddelande att de påbörjat en femårig avvecklingsplan av banken.

– Vi har ett uppdrag att öka värden på fastigheter och i slutänden är vi inte långsiktig ägare, säger Fredrik Engman på Reviva Capital som ansvarar för avvecklingen av Glitnir Bank Luxemburgs tillgångar.

Utlovar investeringar

Husen i Bergsjön har varit av intresse för riskkapitalister ända sedan de såldes för första gången i slutet av 90-talet. Och tidigare ägare har slarvat med underhållet. Men nu kan det finns ett ljus i tunneln för hyresgästerna i Bergsjön. Förfallet på husen har gått så långt att ägaren inte kan sälja vidare utan att renovera fastigheterna.

– Vi kan inte skapa mervärde i fastigheterna utan att investera i fastigheterna och det kommer naturligtvis våra hyresgäster och kunder till nytta också, säger Fredrik Engman.

Hur mycket Glitnir kommer investera vill inte förvaltaren Bovista uppge men företagets VD, Samuel Boström, säger att det handlar om betydande summor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet förfaller

Mer i ämnet