Blixten slår ned. Foto: TT

Åskvarning i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli kraftiga lokala skurar med åska i Götaland under midsommardagen och kommande natt. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hela Götaland.

Men det är svårt att veta exakt vilka områden som drabbas.

– Om det kommer kraftigare skurar i Västra Götaland så kan det bli åska främst ikväll och inatt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Han framhåller att prognosen är osäker och det är mycket lokala åskskurar som det kan handla om. Att det kan bli åska beror på att varm och fuktig luft ligger kvar över Götaland samtidigt som en kallfront kommer in från sydväst. I varmluften som är framför kallfronten kan det bildas regnskurar och åska.

I Skåne och södra Småland har det redan åskat under dagen och någon knall har också hörts i Halland.

– Redan under eftermiddagen finns risk för åska i Halland, men det drar bort när kallfronten drar in under natten, säger Nitzan Cohen.

Dessutom har SMHi utfärdat kulingvarning för Skagerack. Det innebär en medelvind på 14 m/s eller mer och kan innebära en fara för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

Blixtar

I ett åskmoln samlas negativa laddningar i den nedre delen och positiva i den övre. När spänningsskillnaden mellan marken och molnet eller mellan molnets olika delar blir tillräckligt stor sker ett överslag och det bildas en gnista, blixten.

Blixten är den synliga delen vid elektriska urladdningar i samband med åskväder. Den består av luft som är så kraftigt upphettad att den blir självlysande. När spänningsskillnaderna i ett moln blir så stora att de överträffar luftens isolerande förmåga sker det en urladdning.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.