Foto: SVT

Att vara gammal idag

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har SVT Västnytt satt fokus på de äldres situation. Läs mer här.

I mitten av september kunde SVT Västnytt avslöja den tragiska historien om en 84-årig kvinna som hoppade från en balkong och dog mitt under ett möte med kommunens tjänstemän.

Enligt barnbarnen ska 84-åringen under lång tid kämpat för att för att hon och hennes man skulle komma in på ett äldreboende eller få någon annan typ av kommunal hjälp.

#gammalidag

Kommunen har påbörjat en utredning enligt Lex Maria och överväger även med IVO, inspektionen för Vård- och Omsorg, att göra en Lex Sara anmälan för att det som hänt skall klargöras.

Här är reportagen om 84-åringen:

Kämpade för att få vård – hoppade från balkongen

Vi har även berättat om maten i hemtjänsten och att allt fler kommuner i Västsverige sparar miljoner på att slopa sina dagliga matleveranser till de gamla och i stället låta företag överlämna veckoransoner av kylda mikrolådor. 32 av de 55 kommunerna i Västra Götaland och Halland serverar helt eller delvis kyld mat, i stället för varm. Västnytt har träffat flera gamla som är missnöjda med micromaten och saknar den dagliga kontakten från hemtjänstpersonal som den varma maten förde med sig.

Här är reportagen om den kalla mikromaten i hemtjänsten:

Kommuner sparar miljoner på mikromat

I veckan har vi också berättat att tjänstemännen i stadsdelen Örgryte i Göteborg vill llägga ner två äldreboenden och flytta de demenssjuka som bor där till andra bostäder.

Här är reportagen om planer på flytt av demenssjuka:

Äldreflytt stoppas tillfälligt

Vill du tycka till om vår rapportering, eller har du mer att berätta om äldrevården idag. Kontakta gärna oss. Du kan maila på vastnytt@svt.se eller besöka oss på Twitter och Facebook. På sociala medier samlar vi snacket under #gammalidag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gammalidag

Mer i ämnet