Foto: SVT Design

Åtta kommunala bostadsbolag har olagliga register

Uppdaterad
Publicerad

Åtta kommunala bostadsbolag i Sverige, däribland Alingsåshem, har brutit mot lagen genom att registrera känsliga uppgifter om sina hyresgäster.

Det är Datainspektionen som gjort granskningen som visar att åtta kommunala bostadsbolag runt om i landet, däribland Alingsåshem brutit mot lagen genom att registrera känsliga uppgifter som sina hyresgäster.

Det var i förra året som SVT Västnytt kunde avslöja att de åtta bolagen bland annat noterat hyresgästers hälsotillstånd, skvaller, utländsk bakgrund och personliga omdömen.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Inte tillåtet

– Enligt lagen får man inte registrera känsliga personuppgifter. Om man ändå vill göra det så ska man ha ett samtycke från hyresgästerna, och det har inte bolagen kunnat visa att man haft i dessa fall, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen.

Genom att söka i registret hos åtta kommunala bostadsbolag har SVT Västnytt avslöja hur känsliga uppgifter om hyresgäster registrerades runt om i landet – från Hallstahammar i norr till Staffanstorp i söder. I vissa fall hade det pågått så länge som 15 år.

Uppgifterna fick Datainspektionen att inleda den granskning som nu alltså visar att samtliga bostadsbolag brutit mot personuppgiftslagen i och med sina registreringar.

”Viktigt kunna känna sig trygg”

Och Datainspektionen säger att bolagen inte har tillräcklig kunskap om vad som är lagligt eller inte.

– Bostadsbolagen står ju för något av det viktigaste och mest grundläggande man har, nämligen ens bostad. Det är väldigt viktigt att man kan känna sig trygg med att veta vad som finns registrerat hos ens hyresvärd. Lagen är restriktiv och det är viktigt att det som inte får registreras inte heller finns i registret, säger Camilla Sparr.

Liknande fall i Göteborg

I ett liknande fall i Göteborg, så konstaterades att Göteborgs kommunala bostadsbolag bröt mot personuppgiftslagen, eftersom de haft liknande noteringar i sina system. Efter att det ärendet polisanmäldes beslutade åklagare om strafföreläggande där bolagen fick böta för sin olagliga registrering.

Men om det blir frågan om böter även nu är svårt att säga. För att åklagare ska ta sig an fallet med de åtta bostadsbolagen måste de först polisanmälas.

Det här har bolagen registrerat

Västnytt har sökt på 170 känsliga ord i elva kommunala bostadsbolags hyresregister. Ord som bland annat syftade på hyresgästens etnicitet, sexualitet och hälsotillstånd. Följande åtta bolag registrerade känsliga uppgifter om sina hyresgäster:

Alingsåshem: 25 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.

Huge fastigheter: 70 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.

Helsingborgshem: 138 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, ligger sjuk på lasarettet (från 2005), sjukpensionär, njursvikt, dement, cancer, depression, hjärnblödning, stroke, ms.

Hallstahem: 12 känsliga uppgifter. Diagnoser: cancer, spelberoende, stroke.

Staffanstorpshus: 11 känsliga uppgifter. Diagnoser: glutenallergiker, elöverkänslighet.

Sigtunahem: 14 känsliga uppgifter. Diagnoser: dement.

Stångåsstaden: 137 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, handexem, handikappad, dement, stroke, spelmissbruk.

Landskronahem: 104 känsliga uppgifter. Diagnoser: inlagd på sjukhus, dement, stroke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet