För tidigt födda barn på Akademiska sjukhuset riskerade att dö när de gavs näringsfattig mjölk. Foto: SVT

Bebis smittades på Sahlgrenska – dog av infektionen

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingparet föddes för tidigt och smittades av en tarmbakterie på Sahlgrenskas neonatalavdelning. Till följd av smittan avled en av tvillingarna.

Bebisarna föddes redan i vecka 23 och fick vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhusets neonatala intensivvårdsenhet. Där smittades de av en vårdöverförd tarmbakterie. En av tvillingarna fick en blodförgiftning på grund av smittan, och dog.

IVO kritiserar nu Sahlgrenska universitetssjukhuset och ger som skäl till beslutet att ”Brister i vården som orsakade allvarlig vårdskada i form av vårdrelaterad infektion”.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Läs också: Akut personalbrist på neonatalavdelningen

– Det är djupt tragiskt och smärtsamt att vi hade smittspridning och att det bidrog till barnets död, säger sjukhusets chefläkare Anne Olmarker till GT.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har utrett händelsen och vidtagit åtgärder. Bland annat har sjukhuset intensifierat hygienutbildning för personal och anhöriga. Rekrytering av personal till enheten och en utbyggnad av lokaler pågår.

Se också: Pernilla förlorade sin dotter i infektion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Mer i ämnet