Martin Kristianssons tvillingar föddes den sista maj i år och har vårdats på Östras neonatalavdelning. Foto: SVT

Problem på Östras nya neonatalavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Övervakning och utrustning fungerade inte på Östras nya neonatalavdelning. Det berättar Martin Kristiansson, pappa till tvillingarna Anton och Valter.

Martin Kristianssons tvillingar föddes den sista maj i år, i vecka 25. I somras berättade vi om hur familjen upplevde ett kaosartat läge på Östras neonatalavdelning. Nu berättar Martin om hur övervakningen fallerade även på Östras nya neonatalavdelning, nr 309.

Tvillingarna hade skrivits ut och fått komma hem, men efter bara ett par veckor drabbades båda av en allvarlig förkylning, och tvillingarna las in på Östras nya neonatalavdelning i september.

Neonatalavdelningen i Göteborg

– Nästan alla barn som ligger där har övervakning: syretillförsel, hjärtslag, puls och sådana saker. Det systemet dog, de fick springa mellan rummen. Vi fick vara vakna själva och ha koll på detta själva. Det visar sig att de har ingen datasupport på Östra på helgerna, säger Martin Kristiansson.

”Man blir ju tårögd”

Han berättar också hur det saknades syrgas och slemsug när de kom till sitt rum. Det fanns bara en stolpe med uttag för detta.

Martin fick hjälpa till att montera upp utrustningen. Och han och hans sambo fick också visa sjuksköterskorna hur viss utrustning fungerade, eftersom sköterskorna var helt nya på jobbet, berättar han.

– Man blir ju tårögd. Det är så sjukt så jag fattar inte hur de tänker, säger Martin.

Tillbakavisar kritiken

Verksamhetschefen Henrik Almgren hänvisar till att den nya avdelningen inte är en intensivvårdsavdelning, och att föräldrarna därför är den primära vårdgivaren.

– Det var aldrig någon fara för patientsäkerheten, säger han.

Svårt rekrytera personal

Vi har flera gånger tidigare rapporterat om den ansträngda personalsituationen på Östras neonatalavdelning. I botten ligger svårigheterna med att rekrytera specialistutbildade sjuksköterskor, men personalbristen beror också på att ett tiotal personer har sagt upp sig från avdelningen under året. Det gör att övertid och dubbelpass fortsätter att vara vanligt.

– Just nu jobbar vi mycket övertid och vi jobbar fortfarande dubbelpass ja, säger Erika Pedersen, barnsjuksköterska och fackligt förtroendevald på neonatalavdelningen.

– Det sliter ju väldigt mycket på alla personer så det måste bli en minskning. Vi måste bli fler för att vi ska få en bra och stabil verksamhet. Men jag ser ju att vi håller på att bli fler och det görs ju väldigt mycket åtgärder, säger hon.

Hög arbetsbelastning

Henrik Almgren menar att läget nu är mycket bättre än i somras.

– Vi har ju nyanställt tio sjuksköterskor, vilket är fler än dem som slutat. Vi kommer att vara fullbemannade enligt budet i början av 2016, säger han.

Flera personer har valt att säga upp sig på grund av hög arbetsbelastning, hur ser du på det?

– Det är alltid tråkigt när medarbetare väljer att lämna på grund av arbetsmiljöskäl. Det är något som jag och ledningen ser allvarligt på. Vi jobbar med de frågorna på olika sätt. Det yttersta vi kan göra är att säkerställa att vi har ett positivt klimat, en optimal arbetsmiljö, säger Henrik Almgren.

 Martin Kristiansson är skeptisk till om tio nyanställda sköterskor räcker för att komma tillrätta med problemen.

– Det är en lång process att bli en duktig neonatalsköterska. Så utbildningen kommer att ta tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Mer i ämnet