Arkivbild. Foto: TT

Utbrott av multiresistenta bakterier på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Ett för tidigt fött barn som vårdats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset misstänktes ha avlidit av multiresistenta bakterier.

Men efter nya undersökningar på sjukhuset under fredagen säger chefläkaren nu att orsaken till dödsfallet av det smittade barnet sannolikt är ett annat.

– Inget tyder längre på att det för tidigt födda barnet avled av den ovanliga multiresistenta bakterien ESBL carba. Jag vill inte gå in på några detaljer i fallet på grund av sekretess, säger chefläkaren Björn Andersson till SVT Nyheter.

Den multiresistenta bakterier ESBL carba är väldigt ovanlig i Sverige – men nu pågår ett allvarligt utbrott på Sahlgrenska i Göteborg.

Ytterligare fyra barn som är smittade vårdas på sjukhuset. Nu har nya omständigheter runt det avlidna barnet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommit fram, det säger chefläkaren efter vidare diskussioner och undersökningar på sjukhuset.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Men han vill inte säga mer på grund av sekretess. För övrigt håller han fast vid sina tidigare kommentarer till SVT Nyheter.

– Det är ett allvarligt fenomen. Vi har tidigare varit förskonande från det här i Sverige. Vi får ta det här med största allvar säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Ytterligare fyra barn smittade

De första barnen kom in till sjukhuset i början av juli.

– I något fall har de blivit smittade på sjukhuset. Vi kan inte med säkerhet säga att de smittats på neonatalavdelningen. Men de här bakterierna förekommer på både IVA och Neonatal, säger Björn Andersson.

Känsliga för infektioner

De för tidigt födda barnen är mycket känsliga för infektioner. Först såg sjukhuset att de var smittade av den multiresistenta bakterien MRSA berättar chefläkaren.

– Vi såg MRSA först, men sen har vi sett den andra bakterien. Man kan ha båda.

Hålls isolerade

Enligt chefläkaren kan vuxna ha det här utan att det är farligt. Men för små barn är det farligt. Nu hålls de små barnen isolerade på sjukhuset.

– Vi fortsätter att utreda hur de blivit smittade. Vi förhindrar att smittan sprids. Patienterna hålls isolerade och speciell personal sköter dem för att förhindra smitta.

”Skrämmande”

Folkhälsomyndigheten kan inte svara på om barn dött på grund av ESBL-carba. Det bevakas på lokalnivå. Men det finns två kända fall från 2009.

– Det är otroligt skrämmande tycker jag. Det är en ökning från väldigt låga nivåer i Sverige. Men runt omkring oss i världen ser man stora problem på vissa håll, Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten

Förra året hade Folkhälsomyndigheten fått in 46 anmälda fall som är konstaterade. Året innan 2013 var det 39 fall. 2012 var det 21 fall. Hittills i år är siffran redan upp i 56 kända fall.

– Det är en oroväckande ökning. Vi tror att det kommer fortsätta att öka. 

Fakta ESBL-carba

Tarmbakterier som bildar Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL-carba) har ämnen som bryter ner de flesta antibiotika ur penicillingruppen och gör att dessa inte kan användas. Detta är ett växande antibiotikaresistensproblem.

Bakterier med ESBL påträffas både inom sjukvården och i omsorgen men även i samhället bland personer som aldrig varit i kontakt med vården. Patienter som bär på dessa bakterier behöver inte vara sjuka men riskerar vid sjukdom att få dålig effekt av behandling med många viktiga antibiotika, bland annat penicilliner och cefalosporiner. Under senare år har ESBL-bakterier med ytterligare resistensegenskaper ESBL carba börjat spridas globalt, fortfarande har vi få fall i Sverige. Mot dessa bakterier finns det ytterst få behandlingsalternativ.

ESBL är ett samlingsnamn för ett slags enzymer som tarmbakterier kan bära på. ESBL kan bryta ned penicilliner och cefalosporiner. ESBL-carba kan dessutom bryta ner karbapenemer som ofta är den enda tillgängliga behandlingsmöjligheten vid infektioner med ESBL-bakterier.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Mer i ämnet